‘Χιονιάς’ Ανατολικών Προσηνέμων από αύριο Κυριακή στη Χώρα μας – Γενική Πρόγνωση.

Στρόπωνες Εύβοιας, κακοκαιρία ‘Μήδεια’- Κωστής Σταματούκος.

Η σοβαρότερη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα βρίσκεται προ των πυλών και από αύριο αναμένεται να μας επισκεφθεί με χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές , ενώ Δευτέρα και Τρίτη ακόμα και σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Έτσι , για αύριο Κυριακή , αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες σε Αττική , Βοιωτία , Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο , με παροδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ( ενδεικτικά πάνω από τα 500-600μ υψόμετρο) . Τοπικές βροχές και στις Κυκλάδες και τη Κρήτη με χιονοπτώσεις στα ορεινά της. Πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις βόρειοι- βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν κυρίως στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τη Δευτέρα , αναμένεται περαιτέρω εισχώρηση της ψυχρής μάζας στη χώρα , κι έτσι από τις μεταμεσονύχτιες ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου στα ανατολικά ηπειρωτικά ( με έμφαση την βόρεια Εύβοια , τη Βοιωτία , τη Φθιώτιδα και την νοτιανατολική Θεσσαλία ) , με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400μ στις περισσότερες περιοχές , ενώ ενδέχεται να κατέβουν σε σχεδόν πεδινές περιοχές της Φθιώτιδας (150μ) και της Βοιωτίας(200μ) τις απογευματινές – βραδινές ώρες. Βροχές ή τοπικές καταιγίδες περιμένουμε στις Κυκλάδες , τις Σποράδες και τη βόρεια Κρήτη από τις πρώτες βραδινές ώρες , με ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις.

Την Τρίτη φαίνεται η κορύφωση της ψυχρής εισβολής , κι έτσι μέσα στο ξημέρωμα αναμένεται προοδευτικά σοβαρή υποτροπή της κακοκαιρίας σε Σποράδες , Εύβοια , Αττική , Βοιωτιά, ανατολική Φθιώτιδα, ανατολική Θεσσαλία, βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και πάνω από τα 150-250μ σε Αττική, Εύβοια και βορειοανατολική Πελοπόννησο. Εξαιτίας της έντασης των φαινομένων (θα υπάρξουν και χιονοκαταιγίδες) δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί υγρή χιονόπτωση και χαμηλότερα αλλά πολύ πρόσκαιρα. Νωρίς το μεσημέρι τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα ανέβουν στα 300-400μ περίπου, ωστόσο τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ένταση στις περισσότερες περιοχές οπότε στις εξάρσεις δεν αποκλείεται να παρατηρείται πρόσκαιρη χιονόπτωση και λίγο χαμηλότερα. Σημαντικές θα είναι οι βροχές στα υπόλοιπα παράκτια και νησιωτικά τμήματα και ιδιαίτερα στην Βόρεια Κρήτη, όπου τα χιόνια θα κατέβουν έως και τα 500μ υψόμετρο περίπου.

Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της κακοκαιρίας και τη Τετάρτη , ωστόσο αυτό θα αναφερθεί με νεότερα στοιχεία σε επόμενη ενημέρωση.

Σημαντικά ύψη χιονιού αναμένεται να αφήσει η κακοκαιρία στα περισσότερα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Κρήτης, της Εύβοιας, της Αττικοβοιωτίας, της ανατολικής Φθιώτιδας και της Μαγνησίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *