Αξιόλογος ‘Χιονιάς’ Ανατολικής – Νότιας Ελλάδος από την Κυριακή – Πρώτη Εκτίμηση.

Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης 21/01/2024- Γιώργος Τσάβδαρης.

Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού από αύριο Σάββατο , σε συνέχεια της σοβαρής προσπάθειας του χειμώνα να κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας.

Αντικυκλωνικό πεδίο που καλύπτει την κεντρική και δυτική Ευρώπη μετατοπίζεται προς τα ανατολικά, εξωθώντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία να κατέλθουν δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας, στη γείτονα χώρα , το Αιγαίο αλλά και στη χώρα μας, με τη μορφή του μετώπου της πίσω πόρτας ( back door). Ως αποτέλεσμα, σημαντική ψυχρή εισβολή 2 φάσεων θα μας επηρεάσει από το Σάββατο το βράδυ , η οποία θα αρχίσει να αποδράμει από το απόγευμα της Τρίτης.

Φάση 1η – Κυριακή: Πέρασμα βροχών από τα ανατολικά και νότια και πρόσκαιρα από την βορειοανατολική Ελλάδα, καθώς και χιονοπτώσεων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας ,της β/α Πελοπονήσσου και κατόπιν σε ορεινές των Κυκλάδων και της Κρήτης. Πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.

Φάση 2η – Δευτέρα/Τρίτη: Προοδευτική επιδείνωση του καιρού με βροχές στις νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (βροχές στα παράκτια).

Κύρια χαρακτηριστικά προειδοποίησης:

  • Πτώση της θερμοκρασίας συνολικά της τάξεως των 8-10 oC σε σχέση με τις τωρινές τιμές.
  • Θυελλώδεις άνεμοι βορείων – βορειοανατολικών διευθύνσεων στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
  • Χιονοπτώσεις από το μεσημέρι της Δευτέρας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας ,της β/α Πελοποννήσου και των β. Κυκλάδων και προοδευτικά σε ημιπεδινές ή και πεδινές περιοχές , κυρίως στο νότιο τμήμα της Μαγνησίας, στη Φθιώτιδα , τη Βοιωτία, τη β. Εύβοια και τη βόρεια Αττική. Βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.
  • Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, με τα τωρινά στοιχεία, φαίνεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν πρόσκαιρα ακόμα χαμηλότερα, έως και σε πεδινές περιοχές της Αττικοβοιωτίας και της Εύβοιας.
  • Αυξημένη πιθανότητα καταιγίδων ( ή χιονοκαταιγίδων ) σε Εύβοια , β. Κυκλάδες, Αττικοβοιωτία.
  • Ισχυρές χιονοπτώσεις μέσα στην Τρίτη και σε ημιορεινά τμήματα της βόρειας Κρήτης και των Κυκλάδων.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τις χιονοπτώσεις στην Αττική:

  1. Αξιόλογες χιονοπτώσεις Δευτέρα και Τρίτη ασφαλώς πάνω από τα 300μ υψόμετρο με σημαντικές χιονοστρώσεις σε ορεινά και ημιορεινά.
  2. Αυξημένη πιθανότητα (~80%) χιονοπτώσεων σε όλα τα βόρεια προάστια αλλά και σε αντίστοιχα υψηλά τμήματα των δυτικών προαστίων.
  3. Μικρή (~30%) πιθανότητα χιονόπτωσης στο κέντρο της πόλης.
  4. Σχεδόν μηδενική πιθανότητα χιονόπτωσης στα νότια προάστια και τα νότια παράλια.
  5. Το πόσο χαμηλά θα κατέβει η χιονόστρωση θα εξαρτηθεί από την ένταση των φαινομένων.
  6. Θα υπάρξουν εναλλαγές χιονιού και χιονόνερου ή βροχής σε όλη τη διάρκεια της δεύτερης φάσης σε αρκετές περιοχές που βρίσκονται στο όριο μεταξύ των προαναφερθέντων τμήματα ( περίπου στα 200μ υψόμετρο).
  7. Ειδικότερα την Τρίτη, με τα τωρινά στοιχεία, στα 200μ υψόμετρο αρχικά θα χιονίζει αλλά μέσα στη μέρα θα το γυρίσει σε χιονόνερο/βροχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *