Χειμερινές συνθήκες και το επόμενο 24ώρο στη χώρα μας – Πρόγνωση Δευτέρας 22/01.

Η Καστοριά χιονισμένη σήμερα Κυριακή 21/01/2024

Μετατοπίζεται νοτιότερα η κακοκαιρία που επηρεάζει τη χώρα μας από χθες το πρωί με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές , κυρίως της βόρειας Ελλάδας. Αρκετές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης ΄αντάμωσαν’ με τον λευκό επισκέπτη , με το περισσότερο χιόνι να πέφτει στη δυτική Μακεδονία και στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της κεντρικής. Χιόνια έπεσαν στο Κιλκίς, την Έδεσσα, την Βέροια , τη Νάουσα Ημαθίας και λιγότερα στο β. Έβρο. Στη Θεσσαλονίκη, τα γύρω προάστια ντύθηκαν στα λευκά καθώς και πεδινά τμήματα κυρίως στα δυτικά της πόλης, ωστόσο δεν κατάφερε να ‘το στρώσει΄ μέσα στην πόλη με εξαίρεση ένα ελαφρύ τοπικό πασπάλισμα. Κύρια αιτία για την μη επίτευξη χιονόστρωσης αποτέλεσε η μετατόπιση της σύγκλισης ανατολικότερα, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα στην πόλη να μην έχουν ιδιαίτερη ένταση εχθές το βράδυ.

Σήμερα Κυριακή, από τα ξημερώματα χιονίζει σε ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδος και της Εύβοιας αλλά και σε ημιορεινές της Θεσσαλίας ( κυρίως δυτικής και ανατολικής) , ενώ από πεδινές περιοχές, για λίγο ‘φλέρταραν’ με το χιόνι η Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα. Πολύ χιόνι έχει πέσει και στο Πήλιο , περίπου από τα 600-700μ και πάνω. Πλέον έχει ‘αποκατασταθεί’ το βορειοανατολικό ρεύμα στην περιοχή του Αιγαίου, με τις νεφώσεις να είναι πυκνότερες ανατολικά της Πίνδου, περίπου από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα. Οι περιοχές που δέχονται τα πιο αξιόλογα φαινόμενα είναι το νοτιοανατολικό Αιγαίο, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα , η νότια Πελ/νησσος , καθώς και ορισμένα τμήματα της ανατολικής Στερεάς , της Εύβοιας και της βόρειας , ανατολικής και κεντρικής Πελ/νησσου, κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στην ανατολική Στερεά, περίπου μέχρι τα 600μ υψόμετρο, στην Εύβοια μέχρι τα 700μ και στην Πελ/νησο μέχρι τα 800μ. Μέχρι και το τέλος της ημέρας , αυτό το μοτίβο καιρού θα επικρατήσει, με τα φαινόμενα ωστόσο να βαίνουν συνεχώς εξασθενούμενα, και τους βοριάδες να πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις.

Αύριο Δευτέρα, στην Κρήτη (κυρίως βόρεια και δυτική) , τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης, χοντρικά έως τα 900-1000μ υψόμετρο. Μάλιστα, οι χιονοπτώσεις θα είναι παροδικά ισχυρές, κυρίως στην αρχή της ημέρας, για να εξασθενήσουν όσο βαδίζουμε προς τις προμεσημβρινές ώρες. Παράλληλα, στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Μαγνησία θα επικρατούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως ασθενούς έντασης, κατά μέσο όρο έως τα 500-600μ υψόμετρο . Στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, τη νύχτα και νωρίς το πρωί αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, όμως μέσα στη μέρα θα επικρατεί η ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα ανέβει αρκετά.

Πολύ ισχυροί βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο, ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια /ανατολικά τμήματα. Η αίσθηση του κρύου θα είναι έντονη στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Πάντως από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αραιώσουν στα ανατολικά προσήνεμα τμήματα και θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ειδικά σε περιοχές μακριά από τα βουνά ( π.χ. στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *