Κακοκαιρία με χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα το Σαβ/κο 20-21/01.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να υποχωρήσουν απότομα κατά τη διάρκεια του νέου 24ώρου και συγκεκριμένα από το μεσημέρι του Σαββάτου και έπειτα και από τα βορειοδυτικά. Παράλληλα, ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση από βορρά προς νότο, με νεφώσεις που θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στο β. Ιόνιο και το β. Αιγαίο , αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής και βόρειας χώρας, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν.

Προς το απόγευμα του Σαββάτου η θερμοκρασία θα πέσει ταχύτατα και οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέλθουν πολύ γρήγορα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου και της βόρειας Θεσσαλίας. Μέχρι τις βραδινές ώρες θα χιονίζει στα περισσότερα πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης , με εξαίρεση τη Χαλκιδική, την Καβάλα και την Κομοτηνή. Μάλιστα, στο δυτικό / νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας ( δυτική Θεσσαλονίκη, Ημαθία , Πιερία , Πέλλα) , καθώς και σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας ( Φλώρινα, Κοζάνη , Γρεβενά) οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές. Δεν αναμένονται ΄καθαρές’ χιονοπτώσεις στα παράκτια τμήματα της βόρειας χώρας και θα υπάρχουν εναλλαγές με χιονόνερο, με εξαίρεση εκείνες τις περιοχές που επηρεάζονται από το κανάλι του Βαρδάρη, μεταξύ των οποίων η πόλη της Θεσσαλονίκης και η Κατερίνη. Εξαίρεση αποτελεί και η Αλεξανδρούπολη, η οποία επίσης θα δεχτεί παροδικές χιονοπτώσεις .

Βροχές και χιόνια στα ορεινά προβλέπονται από τη νύχτα του Σαββάτου στη δυτική και ανατολική Θεσσαλία , την κεντρική και ανατολική Στερεά και τη βόρεια Πελ/νησσο. Εδώ τα χιόνια θα κατέβουν πρόσκαιρα σε ημιορεινά τμήματα κυρίως το ξημέρωμα της Κυριακής- στη δυτική Θεσσαλία λίγο νωρίτερα.

Επισυνάπτεται ενδεικτικός χάρτης με τα υψόμετρα χιονόπτωσης από το Σάββατο το βράδυ έως και την Κυριακή το μεσημέρι:

Μέσα στην ημέρα της Κυριακής, αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων από τα βόρεια- βορειοανατολικά και η κακοκαιρία θα περιοριστεί γρήγορα στο εσωτερικό της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ,όπου όσο νοτιότερα βρισκόμαστε τόσο περισσότερο τα φαινόμενα θα είναι ορογραφικά , αλλά και μέσα στο Αιγαίο , όπου στο νότιο/ανατολικό αναμένονται ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παρά τον απερχόμενο χιονιά, οι θερμοκρασίες στη βόρεια χώρα θα ανέλθουν στα πεδινά έως τους 6-7οC για λίγο το μεσημέρι, προτού ξαναπέσουν αργά τη νύχτα σε τιμές κοντά ή και κάτω από τους 0oC.

Στην Αττική, δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς φαινομένων, όμως θα επικρατήσουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι από το ξημέρωμα της Κυριακής που θα ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά τμήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς το πρωί αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ ήδη από το μεσημέρι η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει απότομα και να χιονίζει στα γύρω ορεινά. Γρήγορα, οι χιονοπτώσεις θα πολιορκήσουν τα περισσότερα τμήματα της πόλης, όπου τις απογευματινές/βραδινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Προοδευτική εξασθένιση των φαινομένων προβλέπεται από το ξημέρωμα της Κυριακής και παύση αυτών τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Αξιόλογη χιονόστρωση (15-25 cm) περιμένουμε στα γύρω προάστια , στα δυτικά και στα βόρεια τμήματα της πόλης, ενώ ελαφριά χιονόστρωση 2-5 cm αναμένεται και στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Η αναφερόμενη χιονόστρωση αφορά φυσικές επιφάνειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *