Χιόνια και στo νομό Αττικής τις επόμενες μέρες – Πρόγνωση έως και Δευτέρα 29/01/2024.

Βίλια 18/03/2022, Νίκος Διολέτης.

Χειμερινή μεταβολή , η σοβαρότερη για φέτος, θα παρουσιάσει ο καιρός και στην Αττική το επόμενο τριήμερο. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι καιρός αναμένεται αύριο Κυριακή και την Δευτέρα, ενώ για την Τρίτη θα υπάρξει πιο αναλυτική ενημέρωση σε νέο άρθρο.

Κυριακή:

Η μέρα της Κυριακής θα ξεκινήσει γενικά με ξάστερο καιρό, όμως σταδιακή αλλαγή αναμένεται να συντελεστεί από νωρίς το πρωί όπου γρήγορα θα έχουμε νεφώσεις τοπικά αυξημένες στους ορεινούς όγκους και θα έχουμε τα πρώτα φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα στους ορεινούς όγκους και σταδιακά θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού με βροχές και χιονοπτώσεις άνω των 600μ. Πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν και τα 500-550μ. Τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες θα έχουμε κλειστό καιρό προς Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική με εξάρσεις και υφέσεις βροχών, ενώ οι χιονοπτώσεις θα παρατηρούνται άνω των 650-750 μέτρων. Στην υπόλοιπη Αττική αναμένεται να έχουμε σπαστό καιρό με νεφώσεις που τοπικά θα δίνουν και λίγα φαινόμενα με την μορφή ασθενούς βροχής.

Όσον αφορά στους ανέμους, την Κυριακή μέχρι και το πρωί θα έχουμε ενίσχυση του βοριά κυρίως στα Δυτικά τμήματα (θα παρατηρηθούν μέσες εντάσεις που θα φτάνουν και τα 5-6 μποφόρ) ενώ στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα ο άνεμος θα πνέει βόρειος-βορειοδυτικός μέτριων εντάσεων. Το πρωί, θα στραφούν πρόσκαιρα σε βορειοανατολικούς και εν συνεχεία σε βόρειους. Η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπεράσει τους 10oC στο μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής εκτός του κέντρου Αθηνών και των νοτίων προαστίων, όπου χάρη στον σπαστό καιρό τις μεσημεριανές ώρες είναι πολύ πιθανό να φτάσει τους 11oC η μέγιστη.

Δευτέρα:

Η μέρα θα ξεκινήσει με γενικά με άστατο καιρό ήδη πριν τις πρωινές ώρες με βροχές παροδικά μέτριας έντασης κυρίως στα Ανατολικά της Αττικής και τις χιονοπτώσεις να εντοπίζονται σταδιακά σε πιο χαμηλά υψόμετρα σε σχέση με την Κυριακή. Ενδεικτικά καθώς οδεύουμε προς τις πρωινές ώρες αναμένεται να έχουμε χιονοπτώσεις αρχικά από τα 450-500μ. Κατα τις πρωινές ώρες θα εντοπίζονται και σε περιοχές των 300-350 μ στα δυτικά, ενώ στα βόρεια και ανατολικά από τα 350 έως τα 450μ. Τις μεσημβρινές ώρες προβλέπεται παύση των φαινομένων στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού, εκτός των ορεινών όγκων και της Δυτικής Αττικής όπου θα διατηρηθούν τα φαινόμενα. Προς τις βραδινές ώρες θα έχουμε εκ νέου επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο προς την αλλαγή της ημέρας, οι οποίες θα εντοπίζονται αρχικά πάνω απο τα 300-350 μέτρα στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αθήνας και την Ανατολική Αττική, ενώ στα δυτικά από τα 250-300 μέτρα χωρίς όμως συμπαγή φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στην Ανατολική και Βόρεια Αττική , ενώ στα δυτικά θα παρουσιάζει εναλλαγές ο άνεμος. Επικρατέστερος θα είναι ο βορειοδυτικός άνεμος για την περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει τεράστια διαφορά από δήμο σε δήμο λόγω των φαινομένων αλλά και των ανέμων. Ενδεικτικά την Δευτέρα θα έχουμε περιοχές που ο υδράργυρος θα κατρακυλίσει στους 3oC ακόμα και σε προάστια της Αθήνας ενώ στα κεντρικά και νότια δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 5-6oC.

H πρώτη εικόνα για την Τρίτη:

Πριν τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σοβαρή υποτροπή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με προοδευτικά έντονα φαινόμενα (και σταδιακά την εμφάνιση διάσπαρτων χιονοκαταιγίδων περιμετρικά του νομού), τα οποία θα ρίξουν τα υψόμετρα χιονοπτώσεων σε όλη την Αττική έως και τα 150-200μ περίπου αναλόγως με το επίκεντρο της έντασης. Τα φαινόμενα θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση σχεδόν όλη την Τρίτη, όμως καθώς η ψυχρή μάζα θα υποχωρεί, το μεσημέρι τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέλθουν στα 300μ στα δυτικά και στα 400μ στα ανατολικά. Στα λευκά αναμένεται να ντυθούν περιοχές όπως τα Βίλια, η Ιπποκράτειος, η Χασιά, οι Θρακομακεδόνες, ο Διόνυσος, το Καπανδρίτι, η Σταμάτα, η Άνοιξη, η Δροσιά και ο Άγιος Στέφανος. Πρόσκαιρες χιονοστρώσεις μικρού πάχους δεν αποκλείονται και λίγο χαμηλότερα στα βόρεια προάστια. Η κακοκαιρία ενδέχεται να πάρει παράταση έως την Τετάρτη το πρωί. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αναλυθούν αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *