Πρόγνωση Xιονό-κακοκαιρίας ‘Ερμής’ για Δευτέρα και Τρίτη 29-30/01/2024.

H oνοματοδοσία δίνεται τιμής ένεκεν για την πρόωρη απώλεια του ερασιτέχνη μετεωρολόγου και καιρόφιλου Ερμή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή που θα μας απασχολήσει έως την Τετάρτη. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε ορεινές περιοχές της ανατολικής και βόρειας χώρας και σε ορισμένες ημιορεινές. Στην Αττική χιόνισε πρόσκαιρα έως τα 500μ υψόμετρο, ωστόσο τα χιόνια εντοπίζονται αρκετά ψηλότερα στα βουνά. Ανάλογα ήταν και τα υψόμετρα χιονόπτωσης στην Εύβοια.

Ακολουθεί η τελική πρόγνωση του καιρού από την ομάδα μας για αύριο Δευτέρα και Τρίτη για την ανατολική / νότια χώρα και την Αττική.

Δευτέρα:

Αρχικά νεφώσεις με παροδικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στην Εύβοια, την Βοιωτία , τη Φθιώτιδα , τη Μαγνησία και την βόρεια και βορειοδυτική Αττική και παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινά/ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου(300-400μ). Στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στους ορεινούς όγκους, με εξαίρεση την περιοχή μεταξύ νοτιοανατολικής Φθιώτιδας και βορειοδυτικής Αττικής ( με επίκεντρο τη Βοιωτία) όπου θα σημειώνονται και στα υπόλοιπα τμήματα, με τη μορφή χιονοπτώσεων περίπου έως τα 250-350μ υψόμετρο ( οι χιονοστρώσεις κατά βάση από τα 400μ και άνω). Πιο ασθενή φαινόμενα αναμένονται κυρίως μετά το μεσημέρι στην βορειοανατολική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο εσωτερικό της Κορινθίας, την ανατολική Αρκαδία, την Αργολίδα και τη Β. Κορινθία, με τις χιονοπτώσεις να εντοπίζονται κυρίως από τα 400-500μ και άνω. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές , παροδικά αξιόλογες, και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Κρήτης. Αυξημένο ενδεχόμενο τοπικών καταιγίδων. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού προοδευτικά από τη νύχτα στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές ή βόρειες διευθύνσεις πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Τρίτη:

Σοβαρή υποτροπή του καιρού με έμφαση στην Εύβοια, την Αττικοβοιωτία και ανατολική Φθιώτιδα, τις Κυκλάδες και τη βόρεια/δυτική Κρήτη με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα παράκτια και ισχυρές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα περισσότερα από τα υπόλοιπα τμήματα. Από τις πρωινές έως και τις προμεσημβρινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα αφορούν και πεδινές περιοχές της Βοιωτίας , της δυτικής Αττικής και της Φθιώτιδας (150-200μ) , καθώς και ημι-πεδινές της Εύβοιας και των Β. Κυκλάδων(200-300μ), ενώ στην βόρεια Κρήτη πάνω από τα 500μ υψόμετρο περίπου. Αναμένονται και χιονοκαταιγίδες κυρίως σε Εύβοια, Αττική , Κυκλάδες και Κρήτη. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ένταση και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ωστόσο το μεσημέρι θα χιονίζει κυρίως από τα 300-350μ και άνω στην ανατολική Στερεά και από τα 400μ και άνω στα υπόλοιπα τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές ή βόρειες διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση σε σχέση με τη Δευτέρα.

Αττική

Μιας και η αυριανή πρόγνωση έχει αναρτηθεί ήδη στο προηγούμενο άρθρο, προχωρούμε απευθείας στην πρόγνωση της κακοκαιρίας για την Τρίτη. Σοβαρή υποτροπή του καιρού περιμένουμε λοιπόν από τη νύχτα κυρίως στην βορειοανατολική, την βόρεια και την βορειοδυτική Αττική με χιονοπτώσεις που προοδευτικά θα ενταθούν και κατά τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες αναμένονται και χιονοκαταιγίδες στα βόρεια και ανατολικά. Οι χιονοπτώσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές από τα 300μ υψόμετρο και άνω εντός του Λεκανοπεδίου , ενώ στα βορειοδυτικά και βόρεια του νομού ενδέχεται πρόσκαιρα να χιονίσει έως τα 200μ υψόμετρο. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές αναμένονται βροχές, χιονόνερο ή χιονοχάλαζο (ice pellets) . Μάλιστα τις μεσημβρινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα ανέλθουν πάνω από τα 350μ στα δυτικά και βόρεια και πάνω από τα 450μ στα ανατολικά. Επιπλέον θα υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ένταση των φαινομένων μεταξύ περιοχών εκτός λεκανοπεδίου δίπλα στους ορεινούς όγκους και εντός λεκανοπεδίου, με το δεύτερο να δέχεται πιο ασθενή φαινόμενα, με εξάρσεις και υφέσεις. Η πιθανότητα χιονόπτωσης σε περιοχές χαμηλότερες των 300μ υψόμετρο εντός του Λεκανοπεδίου είναι μικρή αλλά υπαρκτή , και θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τη διάρκεια των εξάρσεων.

Χιονοστρώσεις – πιθανότατα αξιόλογες – αναμένονται σε περιοχές όπως τα Βίλια, η Ιπποκράτειος, η Χασιά, οι Θρακομακεδόνες, ο Διόνυσος, το Καπανδρίτι, η Σταμάτα, η Άνοιξη, η Δροσιά και ο Άγιος Στέφανος. Πρόσκαιρα σε ευαίσθητες επιφάνειες δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί χιονόστρωση και χαμηλοτερα, γενικότερα όμως από τα 400μ υψόμετρο και άνω με τάση στα ανατολικά /βορειοανατολικά να περιορίζονται το μεσημέρι άνω των 450-500μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *