Έντονες χιονοπτώσεις στην Αττική- Χάρτης χιονόστρωσης 05-06/02/2023

Όπως έχει ειπωθεί ρητά στα άρθρα μας, η χιονοκακοκαιρία ‘ Βαρβάρα’ θα επηρεάσει με μεγάλη ένταση και διάρκεια και τον νομό Αττικής , ενώ ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά διαστήματα και μέσα στην Αθήνα. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά την εξέλιξη της κακοκαιρίας στις διάφορες φάσεις της:

Επόμενες ώρες έως και Κυριακή ξημέρωμα: Νεφώσεις παροδικά πυκνές με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και γρήγορα σε ημιορεινές περιοχές. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη παύση.

Κυριακή πρωί έως και απόγευμα: Σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα βορειοανατολικά με πυκνές νεφώσεις και χιονοπτώσεις , βαθμιαία ισχυρές έως πολύ ισχυρές, αρχικά στα βόρεια και τα βόρεια προάστια και πολύ γρήγορα στο μεγαλύτερο μέρος του νομού και του Λεκανοπεδίου , ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο. Χιονόλυτος αναμένεται στα ανατολικά και νότια παράκτια. Χιονοκαταιγίδες ίσως εκδηλωθούν κυρίως στη βόρεια ζώνη του νομού και του Λεκανοπεδίου. Η ένταση των φαινομένων θα είναι ικανή να δώσει χιονοστρώσεις σε όλες τις περιοχές από τα 150μ υψόμετρο και άνω και πρόσκαιρα σε ευαίσθητες επιφάνειες και στο κέντρο της πόλης. Στο οδόστρωμα χιονόστρωση αναμένεται κυρίως από τα 200μ και άνω. Στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην δυτική Αττική και τα βόρεια-βορειοδυτικά , ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν. Κατά την εξασθένιση τους, θα σημειώνεται χιονόνερο από το κέντρο και νοτιότερα- ανατολικότερα. Αντίθετα, στο δυτικό κομμάτι του νομού χιονοπτώσεις θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται παροδικά έως και σε μηδενικό υψόμετρο , και στο δυτικό Λεκανοπέδιο από τα 100μ και άνω. Η θερμοκρασία πρόσκαιρα θα σημειώση απότομη πτώση και θα βρεθεί κοντά στους 0-1 οC ακόμα και μέσα στην πόλη, όμως κατά την εξασθένιση των φαινομένων θα ανέβει έως τους 4-5 oC. Στα βόρεια/βορειοδυτικά θα είναι 2-3 oC χαμηλότερη.

Κυριακή βράδυ έως και Δευτέρα πρωί: Οργανωμένη ζώνη νεφώσεων προερχόμενη από σύγκλιση αναμένεται να επιφέρει υποτροπή του χιονιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Έτσι, αρχικά στη δυτική και βόρεια Αττική και σταδιακά και μέσα στο Λεκανοπέδιο , ξεκινώντας από το δυτικό ‘τόξο’, αναμένεται νέος γύρος ισχυρών χιονοπτώσεων με χαρακτήρα επίμονων χιονομπορών. Δηλαδή , τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, αλλά οι εξάρσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Προοδευτικά, η ζώνη αυτή θα μετατοπιστεί ανατολικότερα, εμμένοντας στην βορειοανατολική και ανατολική Αττική. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, χιόνι θα πέφτει σε όλο το νομό ακόμα και στα παράκτια. Εκ νέου χιονόστρωση δείχνει να σημειώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της πόλης. Κάτω από τα 100μ υψόμετρο δεν είναι τόσο πιθανό να το στρώσει στο οδόστρωμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέσα στο Λεκανοπέδιο από -1 έως 1 oC , ενώ στα βόρεια θα είναι 3-4 oC χαμηλότερη.

Δευτέρα μεσημέρι έως και νύχτα: Αρχικά, περιμένουμε εξασθένιση έως και παύση των φαινομένων, με τις νεφώσεις ωστόσο να παραμένουν πάνω από τον αττικό ουρανό και στην βόρεια ορεινή ζώνη να συνεχίσουν να δίνουν χιονοπτώσεις έως μέτριας έντασης. Ανοίγματα θα παρατηρούνται από το κέντρο και νοτιότερα. Όπου σημειώνονται φαινόμενα , θα είναι με τη μορφή χιονόπτωσης από τα 100μ και άνω. Τις βραδινές ώρες δείχνει να προκύπτει νέα υποτροπή του χιονιά με χιονομπόρες , οι οποίες θα επηρεάζουν κυρίως το ανατολικό κομμάτι του Λεκανοπεδίου ( έως και στον Υμηττό) και φυσικά τα βόρεια προάστια. Θερμοκρασία από 0 έως 5 στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια 2-4 oC χαμηλότερη.

Αν και ο χιονιάς έχει τις προυποθέσεις να συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη , με έμφαση στα βόρεια και ανατολικά, η πρόγνωση σταματάει εδώ και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση τη Δευτέρα για εκείνες τις ημέρες.

Επισυνάπτεται χάρτης χιονόστρωσης με τις εξής παρατηρήσεις:

  • Η εκτιμώμενη χιονόστρωση αφορά ευαίσθητες επιφάνειες και όχι οδόστρωμα.
  • Μετά την αυριανή πρώτη επιδείνωση , αρκετό από το στρωμένο χιόνι αναμένεται να λιώσει , κυρίως στις πιο κεντρικές /νότιες περιοχές και στα ανατολικότερα τμήματα.
  • Το ‘χιόνι’ θα φρεσκαριστεί το ξημέρωμα της Δευτέρας με πιο εκτεταμένες και ‘ολικές’ χιονοστρώσεις.
  • Δεν αναμένονται προβλήματα στις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης.
  • Αναμένονται προβλήματα στις μετακινήσεις σε όλα τα βόρεια- βορειοδυτικά-βορειοανατολικα προάστια.
  • Συνίσταται περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, στη βόρεια -βορειοδυτική-βορειοανατολική Αττική.

Επιμέλεια: Η ομάδα του citizenweather.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *