Έντονος χιονιάς στην Εύβοια- Χάρτης χιονόστρωσης 05-07/02/2023

Μεγάλος χιονιάς δείχνει να απασχολεί το νησί της Εύβοιας από αύριο Κυριακή.

Αν και θερμοκρασιακά η κατάσταση κρίνεται οριακή για τα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής και νότιας Εύβοιας σε ό,τι αφορά τη χιονόστρωση, αναμένεται έντονη κακοκαιρία με σημαντικά διαστήματα ισχυρών χιονοπτώσεων και αξιόλογα ύψη χιονιού ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Η κακοκαιρία στην Εύβοια θα χωριστεί σε 3 φάσεις :

Φάση 1 – Κυριακή ξημερώματα – βράδυ: Απότομη κάθοδος της θερμοκρασίας, ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι και προοδευτικά νεφώσεις που θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόλυτος στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Γύρω στις πρωινές/προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά από τα ανατολικά προς τα δυτικά με έντονες χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα κατέβουν ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο. Μάλιστα θα σημειωθούν και χιονοκαταιγίδες. Κατά την εξασθένιση των φαινομένων, θα ‘το γυρίσει’ σε χιονόνερο κάτω από τα 200-300μ με εξαίρεση τα βόρεια- βορειοδυτικά τμήματα του νησιού , όπου παροδικά θα συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις έως τα παράκτια. Στην κεντρική ορεινή/ημιορεινή ζώνη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν με σχεδόν αμείωτο ρυθμό. Παράλληλα, οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς , ειδικά στα κεντρικά και νότια και θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις.

Φάση 2- Κυριακή βράδυ – Δευτέρα πρωί: Οργάνωση των νεφώσεων στο Αιγαίο σε ζώνες , με αποτέλεσμα εκτός από τα ορογραφικά φαινόμενα να ξεκινήσει υποτροπή του καιρού από τη ‘βόρεια πύλη’ της Δίρφης με χιονομπόρες και στα πεδινά -παράκτια, αξιόλογης διάρκειας και έντασης. Νέος γύρος καταιγίδων χιονιού αναμένεται να απασχολήσει το νησί τοπικά. Η κύρια ζώνη των φαινομένων θα μετατοπίζεται σχετικά αργά από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά , επηρεάζοντας προοδευτικά την ανατολική και νότια Εύβοια.

Φάση 3- Δευτέρα μεσημέρι – Τρίτη μεσημέρι : Κλασικός καιρός aegean effect snow με έμφαση στις προσήνεμες στο βορειοανατολικό περοχές των ορεινών όγκων , και με τα περισσότερα φαινόμενα στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα ( στα βόρεια κυρίως προς την πλευρά του Αιγαίου και νοτίως της Λίμνης). Τις ώρες του μεσημεριού σε παράκτια τμήματα , ιδίως στα δυτικά και νότια, πιθανόν να το ‘γυρνάει’ σε χιονόνερο.

Επισυνάπτεται χάρτης χιονόστρωσης:

Επισημαίνεται ότι :

  • Οι χιονοστρώσεις που θα σημειωθούν στην πρώτη φάση ακόμα και σε πεδινά τμήματα , είναι αρκετά πιθανό να υποχωρήσουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα μόλις τα φαινόμενα εξασθενήσουν και στραφεί ο άνεμος σε βορειοανατολικό.
  • Ουσιαστική χιονόστρωση στην πόλη της Χαλκίδας είναι πιθανότερο να επιτευχθεί στη δεύτερη φάση.
  • Το ύψος της χιονόστρωσης στα πεδινά – παράκτια θα επηρεάζεται από την διάρκεια των έντονων φαινομένων.
  • Στον χάρτη επισημαίνεται η μέση χιονόστρωση σε εύκολες επιφάνειες, όχι στο δρόμο.
  • Στα κεντρικά( Δίρφης) και νότια ( Όχης) ημιορεινά το χιόνι δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 μέτρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *