Έντονη κακοκαιρία προ των πυλών- Γενική εκτίμηση φαινομένων 30/11-01/12

Οικογένεια βαρομετρικών χαμηλών στην Τυρρηνική θάλασσα και το Ιόνιο κινείται ανατολικά και οργανώνει μετωπική ύφεση μεταξύ Ιονίου και Λιβυκού πελάγους με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά. Τα μέτωπα της ύφεσης καθώς και δευτερεύουσες διαταραχές που τη συνοδεύουν αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρή κακοκαιρία στη χώρα μας από νότο προς βορρά.

Οι άνεμοι από βορειοανατολικοί θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοανατολικούς, τροφοδοτώντας έτσι τις αέριες μάζες με την απαραίτητη θερμότητα και υγρασία ώστε να καταστούν ασταθείς και να δημιουργήσουν εκτεταμένες ζώνες ισχυρών βροχών και καταιγίδων. Οι διευθύνσεις των ανέμων ‘ευνοούν’ ως προς την διάρκεια των φαινομένων την ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα , εν γένει δηλαδή τις περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της Πίνδου και βορείως της Κρήτης, και δευτερευόντως τα νησιά του Ιονίου. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά ηπειρωτικά.

Υετός GFS – Τετάρτη απόγευμα

Οι ισχυρότερες καταιγίδες αναμένονται στην ανατολική Πελοπόννησο, τον Σαρωνικό και τα δυτικά/νότια παράκτια της Αττικής, στο νότιο Ιόνιο, και εν συνεχεία στις βόρειες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το βόρειο Αιγαίο ( + Χαλκιδική).

Οι μεγαλύτερης διάρκειας βροχοπτώσεις αναμένονται στην (νότια) κεντρική Μακεδονία ( νομοί: Πιερίας, Χαλκιδικής, Ημαθίας , Θεσσαλονίκης) , στην ανατολική Θεσσαλία ( νομοί: Μαγνησίας, Λαρίσης) και στην ανατολική Πελοπόννησο ( νομοί: Αργολίδας, Κορινθίας), με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων.

Υετός GFS – Πέμπτη ξημέρωμα

Πυκνά χιόνια αναμένονται στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας , τα οποία στην Μακεδονία θα ξεκινήσουν από υψόμετρο κάτω των 1000μ , για να περιοριστούν σταδιακά πάνω από τα 1300-1500μ. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, οι χιονοπτώσεις θα αφορούν τις υψηλότερες βουνοκορφές, δηλαδή από τα 1600-1800μ και όσο πιο νότια από τα 2000μ και άνω.

Στην Αττική αναμένεται κακοκαιρία η οποία θα χωριστεί σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση δείχνει να μας απασχολεί από αύριο το πρωί έως και αργά το απόγευμα με βροχές ποτιστικού τύπου, οι οποίες προοδευτικά θα ενταθούν και στα δυτικά και νότια θα σημειωθούν και καταιγίδες. Η δεύτερη φάση θα μας απασχολήσει τη νύχτα προς την Πέμπτη και φαίνεται να είναι ισχυρότερη ως προς την ένταση και έκταση των καταιγίδων , απασχολώντας το μεγαλύτερο μέρος του νομού και του Λεκανοπεδίου. Ωστόσο, για τη δυτική Αττική , τον Πειραιά και τμήματα των νοτίων προαστίων, διακρίνονται μεγαλύτερες ποσότητες βροχής στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας.

Παρατίθενται ενδεικτικοί χάρτες από το πρωινό τρέξιμο του μοντέλου καταιγίδων μας για το Λεκανοπέδιο:

One thought on “Έντονη κακοκαιρία προ των πυλών- Γενική εκτίμηση φαινομένων 30/11-01/12

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *