Σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην Αττική από αύριο τη νύχτα. Αναλυτική πρόγνωση.

Η κακοκαιρία EVA αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το νομό Αττικής , κυρίως από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και μετά.

Η μέρα θα ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες και θα διατηρηθεί έτσι έως περίπου και τη δύση του ηλίου. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ωστόσο, από τις πρώτες βραδινές ώρες θα αρχίζει να συννεφιάζει και σύντομα αναμένονται όμβροι και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα στο Σαρωνικό και τα δυτικά του νομού.

Κατακόρυφη τομή Αθήνας, GFS 12z 04/11/2022

Σοβαρή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή, με κύματα ισχυρών βροχών και καταιγίδων αρχικά στα δυτικά και νότια και προοδευτικά και στα υπόλοιπα τμήματα. Για λίγη ώρα οι συνθήκες γίνονται ευνοικές για την δημιουργία σιφώνων , κυρίως θαλάσσης. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται επίσης από αξιόλογη ηλεκτρική δραστηριότητα, τοπικά θυελλώδεις ανέμους και ενδεχομένως χαλάζι μικρής διαμέτρου.

Το πρώτο κύμα καταιγίδων από το μοντέλο μας
Το πρώτο κύμα καταιγίδων από το μοντέλο μας

Οι συνθήκες θα παραμείνουν ευνοικές για την ανάπτυξη καταιγίδων καθ’όλη τη διάρκεια των πρωινών ωρών της Κυριακής. Το μοντέλο μας δίνει το peak της ηλεκτρικής δραστηριότητας στα δυτικά και βoρειοδυτικά του νομού γύρω στις 7-8 το πρωί της Κυριακής, όπως θα δείτε και παρακάτω:

Το ‘peak’ της ηλεκτρικής δραστηριότητας στην Αθήνα σύμφωνα με το απογευματινό τρέξιμο της 04/11/2022

Ενώ , η πιθανότητα καταιγίδας διατηρείται και μετά τις πρωινές ώρες.

Συνολικά, παρατηρούμε ότι οι συνθήκες καταιγίδας / έντονης βροχής παραμένουν για πολλές ώρες πάνω από την Αττική αλλά και το Λεκανοπέδιο ενίοτε. Από την άλλη, το χρονικό ΄παράθυρο΄ για ακραίας μορφής καταιγίδα είναι αρκετά μικρό.

Συνεπώς, συστήνεται προσοχή ιδίως το ξημέρωμα και το πρωί της Κυριακής καθώς θα είναι μία από τις κλασικές μεγάλες φθινοπωρινές κακοκαιρίες που έχουμε συνηθίσει τέτοια εποχή στην πρωτεύουσα. Θα υπάρξει νέα αναλυτική πρόγνωση μέσα στην ημέρα αύριο.

Στην αρχική σελίδα , στην ενότητα ‘Χάρτες’ μπορείτε να ‘τρέξετε’ το μοντέλο καταιγίδων, το οποίο προβλέπει την πιθανότητα καταιγίδας και την αναμενόμενη ηλεκτρική δραστηριότητα ανά ώρα για το Λεκανοπέδιο των Αθηνών και τις πέριξ αυτού περιοχές. Το μοντέλο ανανεώνεται 2 φορές τη μέρα στις 6 το πρωί και στις 6 το απόγευμα με είσοδο από το GFS. Λόγω μικρού διαστήματος επιχειρησιακής λειτουργίας, βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αξιολόγησης και η πρόβλεψη της ηλεκτρικής δραστηριότητας είναι εντελώς ενδεικτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *