Το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα “Ίαν” και τα ρεκόρ.

Ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές συνοδευόμενες από εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής, κύμα ύψους τουλάχιστον 5 μέτρων, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και περιμετρικά των ζωνών βροχής γύρω από το μάτι ισχυρότατες καταιγίδες με σίφωνες ξηράς.

Η πορεία του τυφώνα Ίαν
Πηγή: https://www.nytimes.com/interactive/2022/09/29/climate/hurricane-ian-florida-intensity.html


Ο τυφώνας Ίαν ξεκίνησε από τις προσήνεμες νήσους ως ατμοσφαιρική τραφ (σφήνα χαμηλών πιέσεων) στις 19/09/2022. Αφού επηρέασε ένα κομμάτι της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, στην θερμή θάλασσα της Καραιβικής παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία εξέλιξης του συστήματος σε τροπική καταιγίδα στις 21-22/09/2022. Καθώς κινήθηκε στους νήσους Κάιμαν, η τροπική καταιγίδα τότε “Ίαν” αναβαθμίστηκε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε τυφώνα κατηγορίας 3.
Για τον χαρακτηρισμό ενός συστήματος σε κατηγορίας 3 τυφώνα, θα πρέπει σύμφωνα με την κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον να υπάρχει μέση ταχύτητα ανέμου γύρω από το μάτι του τυφώνα από 178χλμ/ώρα ως 208χλμ/ώρα. (Περισσότερες πληφορορίες για την κλίμακα Σάφιρ-Σίμπσον: https://www.nhc.noaa.gov/aboutsshws.php).

Ο “Ίαν” πλέον ως τυφώνας κατηγορίας 3, επηρεάζει τις δυτικές ακτές της Κούβας προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές με βροχή που τοπικά ξεπέρασε τα 400 χιλιοστά μέσα σε 24 ώρες.
Παρακάτω δύο ενδεικτικές εικόνες από το πέρασμα του τυφώνα στην δυτική Κούβα.

Πηγή φωτογραφίας: https://edition.cnn.com/2022/09/27/americas/hurricane-ian-cuba-blackout-intl-hnk/index.html
Πηγή φωτογραφίας: https://edition.cnn.com/2022/09/27/americas/hurricane-ian-cuba-blackout-intl-hnk/index.html

Η καταστροφική του πορεία συνεχίστηκε, παρόλο που καθώς το “μάτι” του τυφώνα βρέθηκε πάνω από χερσαίο τμήμα (αυτό σημαίνει πως αποδυναμώθηκε αφού η κύρια πηγή ενός τυφώνα είναι το νερό, δηλαδή η θάλασσα, λόγω της παροχής ατελείωτων ποσών υγρασίας και θερμότητας, ειδικά την εποχή των πιο ζεστών θαλασσών), κατέληξε γρήγορα στον κόλπο του Μεξικού, οπού μάλιστα εξελίχθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 4 στις 28/09/2022.

Πηγή: https://yaleclimateconnections.org/2022/09/ian-smashes-into-southwest-florida-with-historic-force/


Η Φλόριντα δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα αφού ο τυφώνας χτύπησε πάνω της ως κατηγορίας 4 τυφώνας, με εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές σε μεγάλο μέρος των ανατολικών ακτών της. Με αυτό το χτύπημα μπήκε στην κατηγορία των ισχυρότερων τυφώνων που έχουν κάνει “landfall” στις ΗΠΑ καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

Πηγή: https://yaleclimateconnections.org/2022/09/ian-smashes-into-southwest-florida-with-historic-force/


Τουλάχιστον 2.800.000 νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα, ενώ το κύμα σχεδόν ύψους 5 μέτρων διέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια αλλά και άλλων ειδών κατασκευών.

Πηγή: https://poweroutage.us/?fbclid=IwAR21qs75hbnod1RVh_lAZBCKXr1lqlFB6zqxk716jSzcWKpG95VOVMyTrsI


Μεγάλες καταστροφές και στο οικοσύστημα της περιοχής αφού χιλιάδες δέντρα κατέρρευσαν από την ορμή των ανέμων και του νερού.
Επίσης σημειώθηκαν τοπικά και ρεκόρ βροχής, που διατηρούνταν τόσο πίσω όσο το μακρινό 1950!
Περισσότερα θα βρείτε στο παρακάτω άρθρο:
https://yaleclimateconnections.org/2022/09/ian-smashes-into-southwest-florida-with-historic-force/

Εδώ πληροφορίες για τον τρόπο εξέλιξης του τυφώνα:
https://yaleclimateconnections.org/2022/09/ian-smashes-into-southwest-florida-with-historic-force/

Δυστυχώς δεν θα μπορούσε να λείψει και η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Τουλάχιστον 10 οι νεκροί (ή 12 σύμφωνα με μερικά Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης), κάνοντάς τον πιθανότατα τον φονικότερο τυφώνα στην ιστορία της Φλόριντας.

Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει πως οι τυφώνες σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας της γης, θα γίνονται και πιο συχνοί αλλά και πιο ισχυροί. Ενώ και η Μεσόγειος θα αποτελεί τα επόμενα χρόνια μέρος δημιουργίας όλο και συχνότερων συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά (Μεσογειακοί κυκλώνες), κάτι που στο παρελθόν είχε συχνότητα εμφάνισης δεκάδες έτη ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν καταγραφεί μετά το 2000.
Περισσότερα για τους μεσογειακούς κυκλώνες θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://wcd.copernicus.org/preprints/wcd-2021-55/wcd-2021-55.pdf

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_tropical-like_cyclone



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *