Έντονα καιρικά φαινόμενα στα ηπειρωτικά αύριο Παρασκευή 10/06. Αναλυτική πρόγνωση.

Σοβαρή επιδείνωση παρουσιάζει ήδη ο καιρός σε τμήματα της Μακεδονίας και της Ηπείρου με διάσπαρτα μικρά συμπλέγματα καταιγίδων υπό ανάπτυξη. Αύριο Παρασκευή, τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Πιο αναλυτικά:

Mέσα στη νύχτα/ ξημέρωμα , σε νησιά του Ιονίου Πελάγους , όπως στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, καθώς και στα παράκτια της Ηπείρου και της βορειοδυτικής Στερεάς αναμένεται να αναπτυχθούν καταιγίδες με ένταση και διάρκεια. Παροδικά θα επηρεάζονται και ενδότερα τμήματα αυτών των διαμερισμάτων , καθώς και η βορειοδυτική / βόρεια Πελοπόννησος. Παράλληλα, νεφώσεις με παροδικές μπόρες ή καταιγίδες αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην κεντρική/ανατολική Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο. Ουσιαστικά, θα ‘συντηρηθούν΄ οι καταιγίδες που επηρεάζουν ήδη την Χαλκιδική και τον Στρυμωνικό κόλπο, και θα επεκταθούν βορειότερα, αν και σε πρώτη φάση στα ενδότερα τμήματα θα εκδηλώνονται πιο εξασθενημένα φαινόμενα.

Ενδεικτική εικόνα των καταιγίδων αύριο το πρωί στον Ελλαδικό χώρο – μοντέλο ICON EU.

Εντός της ημέρας αύριο, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα αναμένεται να επεκταθούν στην Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία , τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και προοδευτικά στο βόρειο /κεντρικό Αιγαίο και τη Θράκη, ενώ στην ανατολική & κεντρική Μακεδονία τα ήδη υπάρχοντα φαινόμενα θα ενταθούν , καθώς η ατμόσφαιρα θα ανατροφοδοτηθεί με ιδιαίτερα ασταθείς και υγρές αέριες μάζες. Στο επίκεντρο των φαινομένων , με αυξημένη επικινδυνότητα αυτών , αναμένεται να βρεθούν η Χαλκιδική , οι Σποράδες, η κεντρική /ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία και η βόρεια Εύβοια.

Αντίστοιχα, η εικόνα των καταιγίδων στον ελλαδικό χώρο το μεσημέρι. Μοντέλο ICON-EU.

Στον αντίποδα, καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στα νησιά του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και στην ανατολική και νότια Πελ/νησο, με εξαίρεση ίσως κάποιες τοπικές μπόρες ή σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της τελευταίας το μεσημέρι & το απόγευμα. Επιπλέον , στην νοτιοανατολική Στερεά- συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά και σύντομα σε σχέση με βορειότερες περιοχές, ωστόσο ισχύει και εδώ η αυξημένη επικινδυνότητα κατά τη διάρκεια τους.

Σημειώνεται ότι οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται από :

  • Yψηλή συχνότητα ηλεκτρικών φαινομένων
  • Χαλαζοπτώσεις έως μεσαίου διαμετρήματος.
  • Έντονες ριπές ανέμου από καθοδικά ρεύματα
  • Υδροσιφώνες σε βόρειο Αιγαίο, Ιόνιο.
  • Σιφώνες ξηράς, ειδικά σε ανατολική Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους , στα νότια και ανατολικά σχετικά ενισχυμένους, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *