Κλιματολογία του κέντρου Αθηνών: Μεταβολές λόγω κλιματικής αλλαγής.

Έως και σήμερα έχουν δημοσιευθεί χιλιάδες έρευνες οι οποίες περιγράφουν την ίδια κατάσταση όσον αφορά το κλίμα του μέλλοντος στον πλανήτη που ζούμε. Θέρμανση του κλίματος. Σε συνδυασμό με την θέρμανση, παρατηρούμε αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων παγκοσμίως, όπως και την μείωση του συνόλου των φαινομένων σε πολλά μέρη του πλανήτη. Για αυτό και τα επόμενα χρόνια θα παρατηρείται (ήδη παρατηρείται τοπικά) ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της συχνότητας της ξηρασίας στα μέρη όπου η γενική συχνότητα των φαινομένων μειώνεται.
Η Ελλάδα προς το παρόν βιώνει σε μικρό βαθμό την γενική μείωση της συχνότητας των φαινομένων, αλλά σε μεγάλο εως πολύ μεγάλο βαθμό την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και την αύξηση συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Αυτά σαφώς και αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό την κλιματολογία της κάθε περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.

Σύμφωνα με την έρευνα (26/02/2021) των Δρ. Δήμητρα Φουντά, Κύρια Ερευνήτρια, ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ και
Φραγκίσκος Πιέρρος (MSc), ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, χρησιμοποιώντας αξιόπιστα μετεωρολογικά δεδομένα από τον επίγειο μετεωρολογικό σταθμό του ΙΕΠΒΑ στο Θησείο (λόφο νυμφών 108μ υψόμετρο) ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα από το 1848~ (στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα από το 1890), παρατηρούμε μικρή έως μεγάλη θέρμανση όλους τους μήνες του έτους στο κέντρο της Αθήνας. Δηλαδή η μεταβολή από την παλιά κλιματολογία του κέντρου (1961-1990) στην νέα (1991-2020), γνωρίζει μια γενική αύξηση της θερμοκρασίας όλων των μηνών (με αποκορύφωμα το τρίμηνο του καλοκαιριού). Όλο αυτό συμβαδίζει με την γενική παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στην Γη.
Εδώ να σημειωθεί πως η αστική θερμονησίδα που παρατηρείται στο λεκανοπέδιο της Αθήνας σαφώς επηρεάζει σε κάποιον βαθμό την μέση θερμοκρασία όλων των μηνών (προς τα πάνω).

Παρακάτω τα κλιματολογικά στοιχεία του Ε.Α.Α/ΙΕΠΒΑ όπως παρουσιάζονται και στο αναλυτικό τους άρθρο σχετικά με το κλίμα των Αθηνών το οποίο θα βρείτε εδώ.

Δεδομένα από τον σταθμό του Θησείου. (Απόλυτες τιμές)
Πηγή: http://magazine.noa.gr/archives/4446
Πηγή σελίδας σταθμού: https://www.iersd.noa.gr/WeatherOnLine/s_Thiseio/meteo_tableGR.html
Διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των 2 κλιματολογικών περιόδων 1961-1990 και 1991-2020.
Πηγή: http://magazine.noa.gr/archives/4446

Αλλαγές παρατηρούνται και στον υετό, δηλαδή την ποσότητα βροχής/χαλαζιού/χιονιού κλπ.
Παρακάτω βλέπουμε την μεταβολή που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια (1991-2020) σε σχέση με την προηγούμενη κλιματολογική περίοδο (1961-1990).

Αύξηση της ποσότητας υετού σχεδόν σε όλους τους μήνες σε συνδυασμό με την μείωση της συχνότητας των φαινομένων.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *