Θερμοκρασίες ρεκόρ έως και 40 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα στην Ανταρκτική

Οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις στην Ανταρκτική – Χάρτης από karstenhaustein.com/climate

Θερμοκρασίες ρεκόρ έως και 40°C πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ανταρκτική.

Ο ρωσικός μετεωρολογικός σταθμός στο Βοστόκ της Ανταρκτικής βρίσκεται περίπου 1300 χιλιόμετρα μακριά από τον Νότιο Πόλο και σε υψόμετρο 3408 μέτρων. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για την καταγραφή της χαμηλότερης θερμοκρασίας στη Γη με -89.2°C τον Ιούλιο του 1983.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον μήνα Μάρτιο στον μετεωρολογικό σταθμό του Βοστόκ είναι περίπου -53°C. Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, καταγράφηκε το εξωπραγματικό ρεκόρ των -17.7°C, η μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή για τον μήνα Μάρτιο από όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές πριν από 65 χρόνια. Το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ του σταθμού καταρρίφθηκε κατά περίπου 15 βαθμούς Κελσίου.

Σχολιάζοντας το ρεκόρ αυτό, ο Jonathan Wille, ερευνητής που ασχολείται με την κλιματολογία των πόλων στο Πανεπιστήμιο Grenoble Alpes της Γαλλίας, ανέφερε ότι «το γεγονός αυτό είναι εντελώς πρωτοφανές και ανέτρεψε τις προσδοκίες μας για το κλιματικό σύστημα της Ανταρκτικής».

«Η κλιματολογία της Ανταρκτικής ξαναγράφτηκε» έγραψε σε tweet ο Stefano Di Battista, ερευνητής που έχει δημοσιεύσει μελέτες όσον αφορά τις θερμοκρασίες στην Ανταρκτική, προσθέτοντας ότι τέτοιες θερμοκρασιακές αποκλίσεις θα θεωρούνταν “αδύνατες” και “αδιανόητες” προτού συμβούν.

Η μέση θερμοκρασία (πράσινη καμπύλη), όλες οι καταγραφές του σταθμού από το 1995 (μαύρες καμπύλες) και η θερμοκρασία φέτος έως τις 18 Μαρτίου όταν και καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, από τον σταθμό Dome C II στην Ανταρκτική – Πηγή εικόνας: @RARohde μέσω twitter

Παρόμοιες θερμοκρασιακές αποκλίσεις τουλάχιστον 32 βαθμών Κελσίου πάνω από τα μέσα κλιματικά επίπεδα, ωστόσο, καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της Ανταρκτικής, από την Αδελία Γη μέχρι και το εσωτερικό του φύλλου πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής. Ορισμένες υπολογιστικές προσομοιώσεις καθώς και παρατηρήσεις, όμως, υπολογίζουν πως σε μερικές περιοχές η θερμοκρασία ίσως βρέθηκε ακόμη και 50 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η θερμοκρασία στον μετεωρολογικό σταθμό Κονκόρντια της Ανατολικής Ανταρκτικής, τον οποίο διαχειρίζονται η Γαλλία και η Ιταλία και βρίσκεται περίπου 560 χιλιόμετρα μακριά από τον σταθμό του Βοστόκ, σκαρφάλωσε στους -12.2°C, την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία του σταθμού για οποιονδήποτε μήνα οποιουδήποτε έτους. Πρόκειται για τιμή 36.5°C πάνω από τη μέση μέγιστη τιμή για την περιοχή τον μήνα Μάρτιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *