Συνεχίζεται ο χιονο-άστατος καιρός αύριο Δευτέρα. Πρόγνωση Αττικής

Κυψέλη 19-03-2022 βράδυ – Χρήστος Ντουντουλάκης

Πολύ αξιόλογη δεδομένης της εποχής και των ποιοτικών στοιχείων της αέριας μάζας αποδείχθηκε μέχρι στιγμής η κακοκαιρία για την Αττική, με τις χιονοπτώσεις να απασχολούν εχθές τη νύχτα και σήμερα έως νωρίς το πρωί ακόμα και πεδινές περιοχές και μερικές χιονοστρώσεις/πασπαλίσματα να παρατηρούνται περίπου από τα 200μ και άνω σε προάστια του Λεκανοπεδίου. Xιονόπτωση , πρόσκαιρα ισχυρή σημειώθηκε και στο κέντρο της πόλης. Αξιόλογη χιονόστρωση σημειώθηκε από τα 350μ και άνω , με το παχύτερο στρώμα χιονιού να αφορά περιοχές της Πεντέλης και του Υμηττού. Μέσα στην ημέρα , σταδιακά, το χιόνι έδωσε τη θέση του στο χιονόνερο από τα 250-300μ και κάτω, ενώ τα φαινόμενα απέκτησαν και πάλι ορογραφικό χαρακτήρα.

Ο χιονισμένος Υμηττός νωρίς το πρωί σήμερα 20/03/2022 , φωτογραφία: Δημήτρης Μπατσούλης

Τη δεδομένη στιγμή παρατηρείται γενική ύφεση των φαινομένων , ενώ θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες έχουν επικρατήσει στο νομό.

Ωστόσο μέσα στο ξημέρωμα, θα υπάρξει εκ νέου σημαντική ψυχρή μεταφορά και θα ενεργοποιηθεί ξανά το “aegean effect”, από τα ανατολικά του νομού προς τα ενδότερα. Έτσι νωρίς το πρωί αναμένονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια, τα ανατολικά και κεντρικά τμήματα, πρόσκαιρα από τα 150μ και άνω και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες σταθερά από τα 200-250μ και άνω, ενώ χαμηλότερα θα σημειώνονται βροχές ή χιονόνερο. Τα φαινόμενα στα νότια- νοτιοδυτικά θα είναι τοπικά και ασθενή, στα υπόλοιπα πεδινά μέτριας έντασης με παροδικές εξάρσεις και στους ορεινούς όγκους ισχυρότερα. Μέσα στο μεσημέρι, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέλθουν πάνω από τα 350-400μ , ενώ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Επισυνάπτεται χάρτης αθροιστικής χιονόπτωσης από το μοντέλο του Weatherathens για το 24ώρο της Δευτέρας:

Αθροιστικός χάρτης χιονόπτωσης, 24ώρο Δευτέρας – είσοδος από GFS

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί ( 5-6 bf) και στα ανατολικά /νοτιοανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις( 6-8 bf). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 2 έως 8c, στα νότια από 4 έως 10c, στα βόρεια από 0 έως 6c και στα δυτικά από 2 έως 8c.

O καιρός θα επιδεινωθεί περισσότερο την Τρίτη σε όλα τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με τα χιόνια να περιορίζονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου όμως θα είναι πυκνά. Αναλυτική πρόγνωση αύριο.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook για να λαμβάνετε περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με τον καιρό : https://www.facebook.com/citizenweather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *