Σοβαρή υποτροπή του χιονιά στην Αττική το Σάββατο – Αναλυτική πρόγνωση καιρού 12/03/22

Αξιόλογες χιονομπόρες είχαμε το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί στο νομό Αττικής , αλλά και στο Λεκανοπέδιο, οι οποίες “πασπάλισαν” ευαίσθητες επιφάνειες μέχρι το κέντρο της πόλης. Πιο σημαντικές ήταν οι χιονοστρώσεις στα βόρεια- βορειοδυτικά προάστια, ενώ από τα 400μ και άνω στην Πάρνηθα & την Πεντέλη σημειώνονται αξιόλογα έως μεγάλα ύψη χιονιού.

Ενδεικτικές φωτογραφίες από το πως ξύπνησαν οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου και του νομού παρατίθενται παρακάτω:

Άγιος Στέφανος σιδηροδρομικός σταθμός – Charalambos Vfd
Mαρούσι δυτικά , Γιώργος Γκρέτσικος
Πατήσια , πασπάλισμα στις σκεπές των σπιτιών. Θάνος Σταματόπουλος
Νέα Ερυθραία. Βαγγέλης Πλεύρης.

Στην παρούσα φάση ο καιρός στην Αθήνα είναι σχετικά βελτιωμένος , σε απόλυτη συμφωνία με την χθεσινή πρόβλεψη. Νεφώσεις παρατηρούνται στη βόρεια ορεινή ζώνη , με διαστήματα τοπικών χιονοπτώσεων. Τη νύχτα, η ξαστεριά και οι ασθενείς άνεμοι αναμένεται να ρίξουν τον υδράργυρο στους 0c ή και σε αρνητικές τιμές στις περισσότερες περιοχές του νομού, ιδιαίτερα στα βόρεια και στα ενδότερα.

Αύριο Σάββατο αναμένεται σημαντική υποτροπή της κακοκαιρίας , η οποία μαζί με της Πέμπτης, δείχνει να είναι η σοβαρότερη για το Λεκανοπέδιο των Αθηνών , με τη διαφορά ότι οι θερμοκρασιακές συνθήκες θα ευνοήσουν τη χιονόστρωση και σε πεδινά.

Υγρασιόγραμμα και θερμοδιάγραμμα Αθήνας με βάση το GFS 0z Παρασκευής.

Σύντομη μετεωρολογική ανάλυση

Στο συνημμένο υγρασιόγραμμα έχει σημειωθεί με παραλληλόγραμμο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να έχουμε τα σημαντικότερα φαινόμενα στην Αθήνα. Ουσιαστικά πρόκειται για το διάστημα μεταξύ 12:00 – 07:00 μμ. Η υποτροπή έρχεται ως απόρροια της “περιστροφής” του πολικού αυλώνα με καμπυλόγραμμη τροχιά από βορρά προς νότο , “εφαπτόμενη” στα ανατολικά προσήνεμα και ο σχηματισμός trough συρροής, με συνακόλουθη μεταφορά θετικού στροβιλισμού στα νότια της trough. Σε συνδυασμό με την κατάρρευση του αντικυκλωνικού πεδίου προς τα νότια Βαλκάνια, αναμένεται να δημιουργηθεί μια εκτεταμένη ζώνη σύγκλισης η οποία θα επηρεάσει όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά και την Αττική από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της trough σχηματίζεται και ένα υποτυπώδες θερμό μέτωπο, το οποίο όμως δε θα επηρεάσει εντέλει την Αθήνα , αλλά την Πελοπόννησο ( θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για τη σοβαρή υποτροπή εκεί, αλλά και στην υπόλοιπη ανατολική & νότια χώρα, σε ξεχωριστό άρθρο). Ο συνδυασμός των ανωτέρω ατμοσφαιρικών κινήσεων αναμένεται εκτός των άλλων να εντείνει την ψυχρή μεταφορά στα κατώτερα τροποσφαιρικά στρώματα από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά, κυρίως από το μεσημέρι του Σαββάτου και έπειτα. Τη νύχτα του Σαββάτου και νωρίς το πρωί της Κυριακής αναμένονται χαμηλότερες θερμοκρασίες από σήμερα το πρωί.

Πρόγνωση για αύριο Σάββατο

Αρχικά ανοιχτός καιρός με ξαστεριά και πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Τις πρωινές ώρες στα ανατολικά/βορειοανατολικά του νομού οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις, οι οποίες προοδευτικά θα ενταθούν. Στον υπόλοιπο νομό θα επικρατούν λίγες νεφώσεις, όμως η ζώνη των φαινομένων στα ανατολικά, θα μετακινείται σταδιακά προς τα ενδότερα και προς το μεσημέρι περιμένουμε πύκνωση των νεφών και γενίκευση των χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές. Στα ανατολικά και βόρεια του λεκανοπεδίου οι χιονοπτώσεις θα είναι παροδικά ισχυρές, όπως και σε κεντρικές περιοχές που πρόσκεινται στον Υμηττό. Στα υπόλοιπα δυτικά και νότια φαίνεται να είναι κατά κανόνα μέτριας έντασης. Κάτω από τα 100μ υψόμετρο στο νότιο Λεκανοπέδιο τα φαινόμενα πιθανόν να ξεκινήσουν με τη μορφή χιονόνερου, όμως γρήγορα “θα το γυρίσει” σε χιόνι και εκεί.

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες , σταδιακά με ασθενέστερο χαρακτήρα και περιοριζόμενες στα δυτικά και βόρεια, με τον καιρό στο Λεκανοπέδιο να ανοίγει και τη νύχτα να επικρατεί τοπικός παγετός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί- βόρειοι ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι έως 5 bf ( στα ανατολικά βαθμίαια έως 6 bf). Η θερμοκρασία μέσα στην πόλη θα κυμανθεί από -1 έως 5c , στα βόρεια από -2 έως 4c , στα νότια και δυτικά του Λεκανοπεδίου από 0 έως 6 c και στα ανατολικά από -1 έως 5c. Μη σας ξεγελάνε οι μέγιστες, οι οποίες θα σημειωθούν πολύ νωρίς το μεσημέρι, καθώς με την έλευση των φαινομένων, η θερμοκρασία θα πέσει γρήγορα κοντά στους 0c ακόμα και μέσα στην Αθήνα, από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Χάρτης χιονοπτώσεων Σαββάτου με είσοδο GFS 0z – κανονική έκδοση μοντέλου Weatherathens

Επαναλαμβάνοντας ότι είναι δύσκολο να προσεγγιστεί η χιονόστρωση τον Μάρτιο, εκτιμούμε ότι θα “το στρώσει” στις περισσότερες περιοχές του νομού και του Λεκανοπεδίου , με τις χιονοστρώσεις να είναι μεγαλύτερες στα ανατολικά και βόρεια. Χιονόστρωση μικρού πάχους αναμένεται και στο κέντρο της πόλης, με την ποιότητα αυτής να εξαρτάται από το πότε θα σημειωθεί το μέγιστο των φαινομένων ( δηλαδή αν θα είναι μεσημέρι ή απόγευμα).

One thought on “Σοβαρή υποτροπή του χιονιά στην Αττική το Σάββατο – Αναλυτική πρόγνωση καιρού 12/03/22

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *