Ενεργοποίηση aegean effect snow- Η συνέχεια του χιονιά σε ανατολική Ελλάδα & Αττική αύριο Παρασκευή 11/03/2022

Ισχυρό αποδείχτηκε το δεύτερο κύμα του χιονιά “Φίλιππος” για αρκετές περιοχές των ανατολικών προσήνεμων σήμερα Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Μεγάλα ύψη χιονιού παρατηρούνται ήδη στην βόρεια και κεντρική Εύβοια, την βόρεια , βορειοδυτική & βορειοανατολική Αττική , στις Σποράδες , τη Μαγνησία και τοπικά στην υπόλοιπη ανατολική Στερεά, σε ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε ορισμένα πεδινά τμήματα.

Χιονομπόρες με γενικευμένο κλείσιμο του καιρού μεταξύ 12 και 3 το μεσημέρι και εκδήλωση χιονοκαταιγίδας στις 4-5 το απόγευμα είχαμε στην Αττική , κύματα τα οποία επηρεάσαν και το Λεκανοπέδιο με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν και στο κέντρο της πόλης, ακριβώς όπως είχαμε αναφέρει στις προγνώσεις μας. Η χιονόστρωση περιορίστηκε κυρίως από τα 300μ και πάνω, ωστόσο στην απογευματινή έξαρση αλλά και νωρίς το πρωι παρατηρήθηκε ελαφριά χιονόστρωση σε “ευαίσθητες” επιφάνειες σε όλα τα δυτικά και βόρεια προάστια από τα 150μ και άνω.

Χαλάνδρι 200μ υψόμετρο, ισχυρή χιονόπτωση περίπου στις 16:15

Μέχρι και το απόγευμα , τα παραπάνω “κύματα” ήταν αποτέλεσμα της κίνησης από βορρά προς νότο διαδοχικών διαταραχών μέσης κλίμακας στην ανώτερη τροπόσφαιρα και/ή της επιφανειακής σύγκλισης των ανέμων.

Τις τελευταίες ώρες και παράλληλα με την διέλευση αυτών των διαταραχών , ως αποτέλεσμα της καθόδου αυλώνα των ισουψών στην περιοχή του Αιγαίου, ενεργοποιείται το “aegean effect” στην περιοχή του Αιγαίου , προκαλώντας κύματα με χιονοόμβρους/ ισχυρές χιονοπτώσεις (και στα νοτιότερα πεδινά/ παράκτια βροχή ή χιονόνερο) στην ανατολική, κεντρική και νότια Εύβοια , τις Κυκλάδες και τη Β.Κρήτη.

Τα κύματα αυτά θα συνεχιστούν μέσα στη νύχτα και το αυριανό ξημέρωμα – νωρίς το πρωί, όπου μάλιστα θα οργανώνονται σε ζώνες μέσα στο Αιγαίο, δίνοντας χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιπεδινές περιοχές της Β.Κρήτης και σε πεδινές των Κυκλάδων. ( λ.χ. σε Άνδρο, Τήνο, Μύκονο & Νάξο αλλά και στις δυτικές Κυκλάδες ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο).

Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, τα διαστήματα με ανοιχτό καιρό στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα είναι περισσότερα από τα “κλεισίματα” , ωστόσο θα προκύπτουν κύματα χιονοόμβρων κυρίως στην Αττικοβοιωτία, τις Σποράδες, την ανατολική Μαγνησία , την νότια Χαλκιδική, την ανατολική Φθιώτιδα, την ανατολική /νότια Πελ/νησο και την Εύβοια έως και σε μηδενικό υψόμετρο. Στους προσήνεμους στον β-β/α άνεμο ορεινούς όγκους , ιδιαίτερα στην Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη, οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο αξιόλογες , κυρίως στην αρχή της ημέρας και έως νωρίς το μεσημέρι, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με εξαίρεση τις περιοχές του νοτίου Αιγαίου. Τονίζεται ότι τις θερμές ώρες της ημέρας στα νοτιότερα παράκτια των ανατολικών ηπειρωτικών (0-100μ υψόμετρο) δε θα σημειώνεται καθαρή χιονόπτωση αλλά κυρίως χιονόνερο.

Χάρτης αθροιστικής χιονόπτωσης κατά το 24ώρο της Παρασκευής σύμφωνα με το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens, με είσοδο δεδομένα από το Icon 12z.

Αττική

Η συνέχεια του χιονιά στην Αττική παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο.

Προγνωστικό τεφίγραμμα βορείου Λεκανοπεδίου για 02:00 τοπική ώρα Παρασκευής.

Το προγνωστικό τεφίγραμμα για το ξημέρωμα αύριο από το μοντέλο GFS μας δείχνει την παρουσία αναστροφικού στρώματος πάνω από τα 3 χλμ και μικρής διάτμησης στο στρωμα 0-3 χλμ , ενδεικτικών της οργάνωσης του aegean effect για την Αττική.

Παρασκευή: Για τις επόμενες ώρες, ξεκινώντας από λίγο πριν τα μεσάνυχτα, προβλέπεται βαθμαία πύκνωση των νεφώσεων στα ανατολικά και βόρεια με μπόρες χιονιού , οι οποίες προοδευτικά θα αποκτήσουν περισσότερη διάρκεια. Μέσα στο ξημέρωμα – πρωί αύριο , τα κύματα αυτά των χιονοπτώσεων δείχνουν να καταφέρνουν να εισχωρήσουν και μέσα στο Λεκανοπέδιο, αρχικά στο ανατολικό τμήμα αυτού ( Πεντέλη – Υμηττός) και αργότερα και στο δυτικό , αλλά περισσότερο στο ανατολικό. Μάλιστα, κατά διαστήματα θα έχουν ισχυρή ένταση. Αν και με πιο ασθενή χαρακτήρα σε σχέση με τα βορειοανατολικά, χιονοπτώσεις αναμένονται παροδικά ακόμα και στα νότια προάστια. Ενδιάμεσα θα παρατηρούνται ανοίγματα του καιρού, τα οποία μέσα στη μέρα θα γίνονται περισσότερα. Η πιθανότητα χιονοπτώσεων τοπικού χαρακτήρα παραμένει και για το μεσημέρι αύριο, με την ηλιοφάνεια ωστόσο να κυριαρχεί πλέον , ενώ όπου σημειώνονται φαινόμενα στα παράκτια ( <100μ υψόμετρο ) θα “το γυρίσει” σε χιονόνερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες- βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 4-5 bf και η θερμοκρασία θα βρεθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε περαιτέρω πτώση, αγγίζοντας τους 0-1 c σε μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου ( έως -1c στα βορειοανατολικά εντός αυτού και έως -2c στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα.). Οι μέγιστες θα κυμανθούν στους 5-6 c στο κέντρο , τους 6-7 c στα νότια και στους 3-5c στα υπόλοιπα τμήματα.

Παρατίθεται χάρτης αθροιστικής χιονόπτωσης από το μοντέλο του Weatherathens για το πρώτο 12ώρο της Παρασκευής με χρήση δεδομένων εισόδου του WRF-ARW του Άγγελου Λαμπίρη.

Η παραπάνω απεικόνιση αποτελεί το μέγιστο δυνατό σενάριο για την αυριανή ημέρα. Πάντως, χιονοστρώσεις μικρού πάχους -ακόμα και σε δρόμους – είναι πιθανό να υπάρξουν μέχρι το πρωί στα βόρεια και ανατολικά προάστια από τα 150-200μ και άνω και χαμηλότερα σε ευαίσθητες επιφάνειες.

Σάββατο: Αν και θα αναφερθούν περισσότερα σε νέο άρθρο, το Σάββατο φαίνεται να είναι η σημαντικότερη μέρα του χιονιά τόσο για την Αττική όσο και για τα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά προσήνεμα , καθώς συνδυάζονται κατάλληλα τα φαινόμενα με τις θερμοκρασίες έτσι ώστε να παρατηρηθούν χιονοστρώσεις αξιόλογου πάχους ακόμα και στα πεδινά τμήματα. Αναλυτική ενημέρωση αύριο.

Στην ενότητα “χάρτες” μπορείτε να βλέπετε σημαντικές μετεωρολογικές παραμέτρους των παγκόσμιων μοντέλων σε υψηλή ανάλυση.

Στην φώτο εξωφύλλου Ιπποκράτειος Πολιτεία σήμερα το απόγευμα , από τον Κωνσταντίνο Δρακόπουλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *