Βαρυχειμωνιά με χιόνια και σε πεδινά από αύριο – Πρόγνωση καιρού Τετάρτης & Πέμπτης 09-10/03

Ξεκινάει σταδιακά η πολύ σοβαρή ψυχρή εισβολή από τη Σιβηρία, η οποία θα μας επηρεάζει για πολλές μέρες με διαδοχικά κύματα χιονοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας και πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Όπως είναι λογικό για την εποχή που διανύουμε, στα τελευταία προγνωστικά δεδομένα υπάρχει μια μικρή υποβάθμιση της ψυχρής μάζας κατά το μέγιστο της ψυχρής μεταφοράς στη χώρα μας, ωστόσο μιλάμε για μικρές διαφορές της τάξεως των 1-2 oC κατά μέσο όρο, οι οποίες δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα.

Σήμερα Τρίτη χιονοπτώσεις εκδηλώνονται σε τμήματα της Μακεδονίας , τοπικά έως και σε μηδενικό υψόμετρο στην κοιλάδα του Αξιού, δυτικότερα της Θεσσαλονίκης, ενώ χιονίζει και στα προάστια της συμπρωτεύουσας. Χιονοπτώσεις εκδηλώνονται επίσης στη δυτική Μακεδονία και τα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, ενώ περιμένουμε χιονοπτώσεις σε ορεινά και κάποια ημιορεινά της Στερεάς Ελλάδος.

Αύριο Τετάρτη – συγκεκριμένα από σήμερα τη νύχτα- ξεκινάει η Α’ φάση της σιβηρικής εισβολής, η οποία θα διαρκέσει περίπου μέχρι το βράδυ της αυριανής μέρας και θα αφορά κυρίως την κεντρική και τη βόρεια χώρα , ανατολικά και κατά μήκος της Πίνδου.

Χιονοπτώσεις το πρωινό της Τετάρτης από το μοντέλο Icon

Έτσι λοιπόν μέσα στη νύχτα/αυριανό ξημέρωμα, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να πέφτει και παράλληλα οι νεφώσεις στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας θα οργανωθούν ξανά και θα δώσουν νέο γύρο χιονοπτώσεων, αρχικά στη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής , καθώς επίσης και στη βόρεια, ανατολική και δυτική Θεσσαλία και προοδευτικά στη βόρεια Στερεά. Οι χιονοπτώσεις στη Μακεδονία και την Θεσσαλία θα αφορούν κατά μέσο όρο περιοχές με υψόμετρο έως 200μ, ενώ χιονόνερο αναμένεται στα παράκτια τμήματα . Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ασθενούς/μέτριας έντασης θα εκδηλώνονται και στα τελείως πεδινά της βορειοανατολικής Θεσσαλίας, της Πιερίας, της Ημαθίας, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.

Τις πρωινές – προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να ενταθούν , έτσι στη νότια/δυτική Θεσσαλία, την βόρεια και βορειοανατολική Στερεά και στην Εύβοια θα εκδηλώνονται παροδικά ισχυρές βροχές ή χιονόνερο και ισχυρές χιονοπτώσεις έως και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στο εσωτερικό ηπειρωτικό κομμάτι των 2 διαμερισμάτων – ενδεικτικά 100μ στο ν. Καρδίτσης, 150/200μ στο ν. Μαγνησίας , 200μ στο ν. Φθιώτιδας και στο ν. Φωκίδας. Αρκετά χιόνια αναμένονται στην ανατολική Ευρυτανία και στα ορεινά /ημιορεινά των υπόλοιπων περιοχών ( 600μ και άνω).

Χιονοπτώσεις αναμένονται πρόσκαιρα στην πόλη της Καρδίτσας, στα περίχωρα της πόλης του Βόλου και περιμετρικά της Λαμίας ( δεν αποκλείεται και μέσα στην πόλη).

Χιονοπτώσεις τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης από το μοντέλο Icon.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ανάλογη ένταση τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τα χιόνια να επηρεάζουν έως και ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής/βόρειας Αττικής , της Κορινθίας , της Αχαίας και της Αρκαδίας ( ενδεικτικό υψόμετρο 500-600μ). Λόγω της εποχής, το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις πιθανόν να ανέλθουν σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Ύφεση των καιρικών συνθηκών αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης , όμως ταυτόχρονα ξεκινάει η Β’ φάση της ψυχρής εισβολής από το βόρειο Αιγαίο, η οποία θα αφορά τα ανατολικά προσήνεμα τμήματα και θα τα επηρεάζει με κύματα χιονοπτώσεων κατά το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής. Η θερμοκρασία στην ανατολική χώρα θα βρεθεί σε μεγάλη πτώση, αντίθετα στα δυτικά θα ανέβει λίγο.

Την Τετάρτη , οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις έως μέτριοι και προοδευτικά από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο ισχυροί. Τη νύχτα στα βόρεια αναμένεται τοπικός παγετός.

Παρατίθεται ενδεικτικός χάρτης αθροιστικής χιονόπτωσης για το 24ωρο της Τετάρτης από το μοντέλο του Weatherathens:

Σε ό,τι αφορά την Πέμπτη:

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα ξημερώματα στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες , την Εύβοια , την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά , την βορειοανατολική Πελ/νησο, την Λήμνο , τη Σαμοθράκη , τις Κυκλάδες και την Κρήτη με χιονοπτώσεις προοδευτικά έως τα πεδινά από το ύψος της Αττικής και βορειότερα και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα πεδινά -παράκτια. Τα φαινόμενα θα έχουν τη μορφή εξάρσεων και υφέσεων , ενώ αναμένονται διαστήματα με ισχυρές χιονοπτώσεις , των οποίων η ακριβής γεωγραφική κατανομή δεν δύναται να προσδιοριστεί σε τοπικό επίπεδο λόγω της φύσης της διαταραχής που θα τις προκαλέσει.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο χιονιάς της Πέμπτης θα χαρακτηρίζεται από περισσότερα του ενός “κύματα” , τα οποία θα εξαπλωθούν χρονικά και στην Παρασκευή. Σε τοπικό επίπεδο, θα υπάρχουν και διαστήματα ανοιχτού καιρού , τα οποία την Παρασκευή θα είναι περισσότερα, ωστόσο ακόμα επικεντρωνόμαστε στην Πέμπτη χάριν της προγνωστικής ασφάλειας.

Στον παρακάτω χάρτη διαφαίνεται η αρχή του χιονιά το ξημέρωμα της Πέμπτης με βάση το μοντέλο Icon:

Στην Αττικοβοιωτία και την Εύβοια από το ξημέρωμα της Πέμπτης θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις από τα 200μ και άνω , και προοδευτικά από τα 100μ και άνω, κατά μέσο όρο. Οι χιονοπτώσεις θα έχουν τον χαρακτήρα παροδικών εξάρσεων, που θα είναι περισσότερες κοντά στους ορεινούς όγκους. Θα υπάρχουν και διαστήματα πιο ανοιχτού καιρού μακριά από αυτούς. Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Εύβοια και τη βόρεια Αττική. Η χιονόστρωση σε πεδινά θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα στο οποίο θα εκδηλωθεί το μέγιστο των φαινομένων ( τέτοια εποχή είναι δυσκολότερο να το “στρώσει” το μεσημέρι ακόμα και αν υπάρχει ένταση στις χιονοπτώσεις). Πάντως, η ατμ. διάταξη είναι ικανή να δώσει 3/6 ώρες πυκνής χιονόπτωσης στις ζώνες που θα υπάρξει επιφανειακή σύγκλιση.

Οι βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο την Πέμπτη θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τοπικά τα 7-8 bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 oC στις πεδινές περιοχές που θα επηρεάζονται από χιονοπτώσεις. Μερικός παγετός αναμένεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια /κεντρικά ηπειρωτικά.

Τοπικές προγνώσεις Αττικής & Εύβοιας σήμερα το βράδυ ή αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *