Βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από την Τετάρτη – Τα σενάρια χιονιού

Άκρως χειμερινή είναι η τάση των προγνωστικών μοντέλων από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και έπειτα, με τα δεδομένα να δείχνουν ένα σπάνιο για την εποχή κύμα ψύχους στα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τέτοιες διατάξεις σαν αυτές που εμφανίζονται στα μοντέλα τις τελευταίες ημέρες, συνήθως τις βλέπουμε σε μεγάλους χιονιάδες στην καρδιά του χειμώνα.

Η ειδοποιός διαφορά με την καρδιά του χειμώνα είναι στο “κλείδωμα” της συνοπτικής διάταξης ανάλογα με τη χρονική απόσταση. Το Μάρτιο η ηλιακή ακτινοβολία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στις μικρής όσο και στις μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικές κινήσεις και στη δική μας γεωγραφική γειτονιά σημαντική επίδραση στη μεγάλη (συνοπτική) κλίμακα έχει η άνοδος του υποτροπικού αεροχειμμάρου σε βορειότερα πλάτη. Επιπλέον, η θέρμανση του οριακού στρώματος την ημέρα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον Ιανουαρίο.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπουμε τον μέσο όρο των ensemble του GFS ( αμερικάνικο μοντέλο) στις +120 ώρες για τα γεωδυναμικά μέτρα στη στάθμη των 500 mb.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό “μεσημβρινό ” κύμα με έναν εκτεταμένο αντικυκλώνα στην βόρεια- βορειοανατολική Ευρώπη και μια σκαφή χαμηλών υψών που προεκτείνεται από τη Ρωσία προς τη χώρα μας , ενώ οι ισοβαρείς καμπύλες μας δείχνουν μια αρκετά μεγάλη σε μήκος και συνοχή ροή βορειοανατολικού ρεύματος στο ίδιο γεωγραφικό μονοπάτι, ενδεικτικό της έντονης ψυχρής μεταφοράς που “βλέπουν” τα μοντέλα τη δεδομένη στιγμή.

Το σχήμα του αντικυκλώνα και κατ’επέκταση η κλίση της σκαφής χαμηλών υψών αναμένεται να καθορίσουν τον τρόπο που θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες προς τη χώρα μας , αλλά και την κατανομή και υφή των φαινομένων στις διάφορες περιοχές της χώρας. Γενικότερα, υπάρχουν 2 σενάρια χιονιού για την Ελλάδα, κυρίως από την Πέμπτη και μετά :

  1. Πεδινός χιονιάς βόρειας και κεντρικής χώρας , βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα και χιόνια στα ορεινά/ημιορεινά της νότιας /ανατολικής “προσήνεμης” χώρας. – 30% πιθανότητα
  2. Πεδινός χιονιάς πανελλαδικής εμβέλειας ή ανατολικών προσήνεμων τμημάτων και τοπικά νότιας χώρας, χιόνια και σε ημιορεινά /πεδινά των νησιών του Αιγαίου. – 50% πιθανότητα

Μένει ένα 20% που αφορά στην πιθανότητα ξηρής ψυχρής εισβολής για όλη τη χώρα με φαινόμενα μόνο στην περιοχή του Αιγαίου. Φυσικά, η πιθανότητα που παραθέτουμε δεν περιγράφει ούτε την ένταση ούτε τη διάρκεια της εκάστοτε κακοκαιρίας, παρά μόνο το ενδεχόμενο υλοποίησης της. Είναι αρκετά νωρίς για τα επιμέρους χαρακτηριστικά.

Νεότερα στοιχεία σε επόμενο άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *