Ελπίδα: Ένας ιστορικά σφοδρός χιονιάς (part 1)

Ο χιονιάς που επηρέασε την Αττική στις 24-25/01/2022, μπήκε στο πάνθεον των μεγαλύτερων χιονιάδων από το 1900 τουλάχιστον, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και σπάζοντας ρεκόρ δεκαετιών. Η ιστορική για την Αττική (και όχι μόνο) κακοκαιρία ξεκίνησε από τις 22/01/2022 με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλη την Αττική ασθενούς ή και μέτριας έντασης, χωρίς φυσικά στρώσιμο κάτω από τα 300 μέτρα υψόμετρο. Πολλά νησιά στο κεντρικό Αιγαίο δέχονταν την ίδια ώρα μέχρι και τα πεδινά υψόμετρα σφοδρές χιονοπτώσεις. Η επόμενη μέρα (23/01/2022) ήταν πιο ιδιαίτερη από την προηγούμενη καθώς τα χιόνια όχι μόνο έκαναν την επανεμφάνιση τους σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου και γενικά της Αττικής, αλλά σε τοπικό επίπεδο είχαμε και χιονοστρώσεις σε πεδινά υψόμετρα της τάξεως των 1-3 εκατοστών χιονιού. Η Εύβοια φυσικά, είχε ήδη δεχθεί τυπικές χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις το διήμερο εκείνο. Επιπρόσθετα, σε μερικά νησιά του Αιγαίου οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν με ισχυρότατες εντάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα ύψη χιονιού αναλογικά με το υψόμετρο. Ενδεικτική εικόνα από την Τήνο (πηγή: Facebook):

Φτάνουμε στην ιστορική ημέρα αυτής της κακοκαιρίας. Την Δευτέρα 24/01/2022 οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για την συγκεκριμένη μέρα, με την Ε.Μ.Υ μάλιστα να έχει σε κόκκινο συναγερμό πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Έτσι από νωρίς το πρωί έχουμε την πρώτη γενικευμένη έξαρση στον Νομό Αττικής, με ισχυρές έως πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις ρίχνοντας τον υδράργυρο σε επίπεδα παγετού, δηλαδή κάτω από τους 0 βαθμούς σχεδόν σε ολόκληρο τον νομό. Οι άνεμοι τοπικά δημιούργησαν συνθήκες χιονοθύελλας κυρίως στην Δυτική έως και Βόρεια ζώνη της Αττικής, περιορίζοντας την ορατότητα, δημιουργώντας σε σύντομο χρονικό διάστημα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αφού το χιόνι μέσα σε 15-20 λεπτά τοπικά είχε ήδη καλύψει τα πάντα με ένα μικρό στρώμα χιονιού ύψους μισού ή ενός εκατοστού. Ενδεικτική εικόνα του πρωινού στο λεκανοπέδιο της Αθήνας (νότιο άκρο Αμαρουσίου) :

Στην συνέχεια της ημέρας, οι χιονοπτώσεις εντάθηκαν ακόμα περισσότερο σε όλη την Αττική, όμως ένα μικρό μέρος του λεκανοπεδίου βρέθηκε σε μία ζώνη ισχυρών χιονοπτώσεων χωρίς το ύψος του χιονιού να αυξάνεται, όπως γινόταν την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη Αττική. Αυτή η ζώνη περιλάμβανε τα δυτικά,βορειοδυτικά,νοτιοδυτικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου, που εκτός από τις πιο ανίσχυρες χιονοπτώσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής, είχε και θερμοκρασιακό πρόβλημα, αφού οι θερμοκρασίες εκείνες τις ώρες ήταν θετικές εκτός των δυτικών/βορειοδυτικών τμημάτων άνω των 100 μέτρων (να σημειωθεί πως παρά τις οριακά θετικές θερμοκρασίες και σε άλλα τμήματα του λεκανοπεδίου, το ύψος του χιονιού αυξανόταν ραγδαία λόγω των εντυπωσιακά ισχυρών εντάσεων) Ενδεικτικά η διακύμανση της θερμοκρασίας στο Θησείο από τον πιο αξιόπιστο μετεωρολογικό σταθμό της Αττικής:

(Ελάχιστη θερμοκρασία: -0.2)

Προς αργά το μεσημέρι έως νωρίς το απόγευμα ο άξονας των εξαιρετικά βίαιων χιονοπτώσεων μετακινήθηκε επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής, που έως εκείνες τις ώρες της ημέρας δεν είχαν δει ακόμα μεγάλο πάχος στρωμένου χιονιού. Αυτές οι χιονοπτώσεις συνοδευόμενες και από αστραπές/κεραυνούς, όπως στο παρακάτω βίντεο από την Κηφισιά:

κατάφεραν να καλύψουν σχεδόν ολόκληρη την Αττική με ύψος χιονιού άνω των 5-10 εκατοστών, εκτός των περιοχών γύρω από τον Πειραιά όπου το ύψος της χιονόστρωσης δεν ξεπέρασε τα 2 εκατοστά. Πολλές περιοχές φυσικά αντιμετώπισαν προβλήματα όπως διακοπές ρεύματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή και μόνιμες διακοπές, μποτιλιαρίσματα ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους στην Αττική και ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική οδό. Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν χιλιάδες συμπολίτες μας για τουλάχιστον 14 ώρες!

Αργά την νύχτα είχαμε παύση των χιονοπτώσεων σε πολλά τμήματα του νομού Αττικής. Εξαίρεση αποτελούσαν τα Δυτικά τμήματα, τα οποία ήταν στο έλεος σφοδρών πολύωρων χιονοπτώσεων, οι οποίες τέλειωσαν το πρωί της 25/01/2022. Η θερμοκρασία είχε ανέβει, όμως το χιόνι δεν έλιωνε, αντιθέτως μάλιστα, σε κάποιες πρόσκαιρες εξάρσεις πυκνών χιονοπτώσεων που υπήρξαν μέχρι και νωρίς το ξημέρωμα της 25/01/2022, είχαμε τις τελευταίες προσθέσεις πόντων χιονιού. Το πρωί έως νωρίς το μεσημέρι της 25/01/2022, οι κάτοικοι της Αττικής σχεδόν σε όλη της την έκταση, αντίκρησαν σκηνές που οι ίδιοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν, αφού σε κάποιες περιπτώσεις το χιόνι ήταν τόσο πολύ που οι ίδιοι δεν θυμούνταν ποτέ τόσο μεγάλα ύψη χιονιού. Το μεσημέρι η κακοκαιρία αποχαιρέτησε την Αττική με έναν τελευταίο γύρο ωριαίας ισχυρής έως πολύ ισχυρής χιονόπτωσης, κλείνοντας με τον ωραιότερο τρόπο την ιστορική αυτή κακοκαιρία με το όνομα Ελπίδα.
Ξεκινάμε με ενδεικτικές φωτογραφίες από το λεκανοπεδίου της Αθήνας και όχι μόνο (πηγές: Facebook,Flickr,blogspot,google).

Βόρεια προάστια: Μαρούσι

Βόρεια προάστια: Ψυχικό

Βόρεια προάστια: Φιλοθέη

Απογευματινές ώρες

Βόρεια προάστια: Χαλάνδρι

Βόρεια προάστια: Γαλάτσι

Βόρεια προάστια: Χολαργός

Βόρεια προάστια: Παπάγου

Βόρεια προάστια: Αγία Παρασκευή

Βόρεια προάστια: Γέρακας

Βόρεια προάστια: Βριλήσσια

Βόρεια προάστια: Νέα Ιωνία

Βόρεια προάστια: Νέα Φιλαδέλφεια

Βόρεια προάστια: Μελίσσια

Βόρεια προάστια: Νεα Ερυθραία

Βόρεια προάστια: Βαρυμπόμπη

Βόρεια προάστια: Νέο Ηράκλειο

Βόρεια προάστια: Κηφισιά

Βόρεια προάστια: Αχαρνές

Δυτική Αττική: Βίλια

Βόρεια Αττική: Διόνυσος

Δυτική Αττική: Ερυθρές

Δυτική Αττική: Πόρτο Γερμενό

Δυτικά προάστια: Πετρούπολη

Δυτικά προάστια: Ίλιον

Δυτικά προάστια: Χαϊδάρι

Δυτικά προάστια: Κορυδαλλός

Νότια προάστια: Μοσχάτο

Νότια προάστια: Καλλιθέα

Νότια προάστια: Νέα Σμύρνη

Νότια προάστια: Παλαιό Φάληρο

Νότια προάστια: Άγιος Δημήτριος

Νότια προάστια: Άλιμος

Νότια προάστια: Γλυφάδα

Νότια προάστια: Αργυρούπολη

Νότια προάστια: Ελληνικό

Σε ξεχωριστό άρθρο θα δοθεί ιδιαίτερη μνεία για την Αθήνα, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και τα ανατολικά προάστια.Πρέπει να σημειωθεί πως στο νοτιοανατολικό λεκανοπέδιο της Αθήνας, οι ποσότητες που έπεσαν ήταν οι μεγαλύτερες τουλάχιστον απο τον ιστορικό χιονιά της 17-18/01/1944.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *