Πιθανή Επιστροφή του Χειμώνα μέσα στο Μάρτη- Περιληπτική Ανάλυση

Το συνήθειο του φετινού ημερολογιακού ‘χειμώνα’ είναι οι ανοιξιάτικες συνθήκες , οι οποίες μας εγκατέλειψαν μόλις για 2 εβδομάδες (το 1ο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη) στα ανατολικά και βόρεια και λίγο νωρίτερα στα δυτικά της χώρας, οπότε και είχαμε την ψυχρή εισβολή Βαρβάρα και την φθινοπωρινή κυκλοφορία από τα δυτικά αντίστοιχα.

Οι ανοιξιάτικες αυτές συνθήκες αναμένεται σε γενικές γραμμές να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ το τριήμερο της Κ. Δευτέρας ο καιρός δείχνει να γίνεται άστατος με κύριο χαρακτηριστικό τις τοπικές βροχές και καταιγίδες, την μεταφορά αφρικανικής σκόνης και τη διατήρηση των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

Αιτία για την παραπάνω εξέλιξη είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων μέσα στο Βόρειο Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα , οι οποίες σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις -αρχικά στη δυτική Μεσόγειο – αναμένεται να ‘τραβήξουν’ ψυχρές αέριες μάζες προς την κεντροδυτική Ευρώπη , εξωθώντας τον υποτροπικό αεροχείμμαρο προς την ανατολική Μεσόγειο. Στον τομέα ‘σύγκρουσης΄ των διαφορετικών αυτών αερίων μαζών θα αναπτυχθεί μετωπική δραστηριότητα και βαρομετρικά χαμηλά , τα οποία ‘μοιραία’ θα κινηθούν ανατολικότερα- βορειοανατολικότερα.

Την Κ. Δευτέρα, αλλά και τις αμέσως επόμενες μέρες της επόμενης βδομάδας, φαίνεται πως ένα τμήμα των ψυχρών αυτών αερίων μαζών θα επηρεάσει και τη βόρεια χώρα , χωρίς όμως ιδιαίτερη δυναμική, έτσι τα όποια χιόνια φαίνεται να αφορούν κυρίως ορεινά και (ίσως) ημιορεινά τμήματα αυτής.

Καθώς όμως το αντικυκλωνικό πεδίο δείχνει να εγκαθίσταται στη βόρεια- βορειοδυτική Ευρώπη, είναι αρκετά πιθανό οι πολικές αέριες μάζες που θα συγκεντρωθούν στα ανατολικά του κράσπεδα να κινηθούν προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και εντέλει να μας επηρεάσουν μέσα στις πρώτες 5-10 μέρες του Μαρτίου με πιθανότερο διάστημα περί τις 3-7 του μήνα. Φυσικά, παραμένει ακόμα άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα απασχολήσουν τη χώρα μας.

Στην αρχική μας σελίδα, κάτω από την επιλογή ‘Αναζήτηση’ μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας για να υποστηρίξετε την ερευνητική δραστηριότητα της σελίδας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *