Ισχυρός Χιονιάς από την Κυριακή 5/2/2023. Γενική Εκτίμηση.

Σοβαρή ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδος θα μας απασχολήσει από την Κυριακή τα ξημερώματα.

Ουσιαστικά , η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο με τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας . Σταδιακά, η κακοκαιρία θα μετατοπιστεί στην περιοχή του Αιγαίου και στις προσκείμενες σε αυτό ηπειρωτικές περιοχές.

Αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ο συνδυασμός των πολύ υψηλών πιέσεων στη βορειοδυτική και βόρεια Ευρώπη με τις χαμηλές στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου ,οι οποίες εξωθούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες, σιβηρικής προέλευσης, να κινηθούν προς την περιοχή μας. Στη σφαίρα επιρροής της ψυχρής εισβολής θα βρεθούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία. Η αποκατάσταση βορειοανατολικού ρεύματος στην περιοχή του Αιγαίου αναμένεται να ενεργοποιήσει το ‘aegean effect ‘ snow με αρκετά οργανωμένο χαρακτήρα, ενώ ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας με τις χαμηλές στο υπερκείμενο στρώμα της ατμόσφαιρας αναμένεται να ενισχύσουν την ένταση των χιονοπτώσεων. Στους χάρτες διακρίνεται και η ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από θερμοκρασιακής πλευράς, πρόκειται για έναν χιονιά που την Κυριακή θα ξεκινήσει και θα επιμείνει σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα από τα πεδινά , δημιουργώντας μάλιστα προβλήματα σε ημιορεινές-ημιπεδινές πόλεις και χωριά , ειδικότερα στην Εύβοια, την Αττική την Βοιωτία, την ανατολική Φθιώτιδα, την Άνδρο και τη Β. Κρήτη. Ειδικότερα για την Κυριακή, οι θερμοκρασίες θα καταστούν μεν σταδιακά ικανές για χιονοπτώσεις και σε μηδενικά υψόμετρα, ωστόσο η χιονόστρωση θα αφορά αρχικά περιοχές άνω των 150-200μ στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Στην πρώτη αυτή φάση, η ένταση των χιονοπτώσεων αναμένεται να καθορίσει τις τελικές λεπτομέρειες για το πόσο χαμηλά θα το ‘στρώσει’. Η παρατήρηση αυτή ισχύει κυρίως για την Εύβοια και την Αττική, μιας και σε νοτιότερα τμήματα οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται ούτως η άλλως ψηλότερα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα νότια νησιωτικά τμήματα με πυκνά χιόνια στα ορεινά και σταδιακά στα ημιορεινά. Θυελλώδεις βοριάδες αναμένονται στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Στην δεύτερη φάση του χιονιά, που ξεκινάει περίπου αργά το βράδυ της Κυριακής , έπειτα από ένα μικρό διάλλειμα, και θα διαρκέσει κατά το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας, αρχικά οι χιονοπτώσεις και προοδευτικά και οι χιονοστρώσεις αναμένεται να απασχολήσουν και πεδινές περιοχες και τοπικά παράκτιες, ιδιαίτερα στην κεντρική -βόρεια Εύβοια και την Αττικοβοιωτία, ανατολική Φθιώτιδα. Στα ημιορεινά-ημιπεδινά τμήματα ( >200μ ) αναμένονται σημαντικά ύψη χιονιού.

Παρατίθενται ενδεικτικοί χάρτες του χιονιά για την Κυριακή και την Δευτέρα

Για τους χάρτες ισχύουν οι εξής παρατηρήσεις:

  • To υψόμετρο χιονόπτωσης που αναγράφεται με λευκά γράμματα είναι ενδεικτικό.
  • Με το λευκό οβάλ οριοθετείται η περιοχή όπου θα εκδηλώνονται φαινόμενα έστω και παροδικά.
  • Αξιόλογα φαινόμενα εννοούμε τουλάχιστον μέτριας έντασης.
  • Οι περιοχές με τα ισχυρά φαινόμενα επίκειται να έχουν προβλήματα.

Τονίζεται πως η οριοθέτηση είναι ενδεικτική και δίνει μια γενική εικόνα . Ενδέχεται να παρατηρηθούν μικρές αποκλίσεις. Επιπλέον, τη Δευτέρα θα οργανωθούν συγκεκριμένες ζώνες φαινομένων δημιουργώντας τοπικότητες και διαστήματα με on-off χιονοπτώσεις, σε αντίθεση με την Κυριακή που τα φαινόμενα θα είναι πιο συνεχή.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επίκειται μεγάλος χιονιάς που τουλάχιστον από το ύψος της Αττικής οδού και βορειότερα αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα ήδη από την Κυριακή. Στην πρώτη φάση το δυτικό και βόρειο κομμάτι του νομού ( και του Λεκανοπεδίου) δείχνουν να δέχονται τις περισσότερες χιονοπτώσεις. Στο εσωτερικό των Αθηνών, την Κυριακή , η κακοκαιρία θα ξεκινήσει με χιονόνερο αλλά προοδευτικά αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Ενδεχομένως, όταν τα φαινόμενα εξασθενήσουν, να ‘το γυρίσει’ πάλι σε χιονόνερο. Η υποτροπή του καιρού από τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα θέτει μεγάλη υποψηφιότητα να ‘ντύσει’ ολόκληρο το Λεκανοπέδιο στα λευκά, ωστόσο τις λεπτομέρειες αυτές θα τις δούμε καλύτερα αύριο, οπότε και θα εκδοθεί αναλυτική πρόγνωση για το νομό Αττικής. Πάντως οι χιονοπτώσεις θα είναι παροδικά ισχυρές έως και έντονες.

Cover photo: Βίλια Αττικής, Νίκος Διολέτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *