Χειμώνας, κρύο και προοπτική.. χιονιάδων

Με διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο που μας έχει συνηθίσει ο φετινός ‘ χειμώνας’ κυλούν οι τελευταίες ημέρες του Γενάρη. Η θερμοκρασία έχει έρθει σε φυσιολογικά έως και λίγο κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, τα πρώτα αξιόλογα χιόνια έχουν πέσει στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τις τελευταίες ημέρες και σε αυτά της ανατολικής και νότιας.

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στη δυτική Ευρώπη με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο , οδηγεί στην αποκατάσταση βορείου ρεύματος στην περιοχή του Αιγαίου με αποτέλεσμα τη μεταφορά ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών από τον Ευρασιατικό χώρο.

Αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που έχει ξεκινήσει εδώ και 2-3 μέρες θα μας απασχολήσει απ ό,τι φαίνεται μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας , καθιστώντας το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη υποψήφιο για την αποκατάσταση της κλιματικής ΄τάξης΄ ίσως και με εντυπωσιακό τρόπο, σε έναν μέχρι πρότεινος άφαντο χειμώνα.

Διαδοχή ατμοσφαιρικών διαταραχών με πρόσκαιρο χαρακτήρα αναμένεται να διέλθουν από τα βόρεια και ανατολικά της χώρας μας , προκαλώντας άστατο καιρό στην περιοχή του Αιγαίου και τα προσήνεμα στο βόρειο ρεύμα τμήματα αυτού , με τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Στο ‘επίκεντρο’ των φαινομένων θα είναι κυρίως η βόρεια Κρήτη και η Εύβοια. Λίγα χιόνια θα πέσουν και στα ορεινά της Αττικής σήμερα Τρίτη και έως αύριο το πρωί, ενώ την Παρασκευή περιμένουμε νέο γύρο χιονοπτώσεων , οι οποίες έχουν τις προυποθέσεις να κατέλθουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα του νομού.

Η προγνωσιμότητα σε ό,τι αφορά στην ακριβή θέση και κίνηση των ατμοσφαιρικών διαταραχών που θα κατέρχονται από τα βόρεια- βορειοανατολικά στην γεωγραφική γειτονιά μας από το Σαβ/κο και μετά παραμένει χαμηλή. Με μία πρώτη ανάγνωση, οι προοπτικές πεδινού χιονιά χωρίζονται σε 2 φάσεις:

Φάση Α Σάββατο – Δευτέρα 4-6/2: Η ατμ. διαταραχή δείχνει να κατεύθυνεται πρός την Τουρκία, ωστόσο τα ανατολικά προσήνεμα είναι μέσα στο παιχνίδι για χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα , ανάλογα με το ανεμολογικό πεδίο και τον χώρο διέλευσης της διαταραχής.

Φάση Β Τρίτη – Παρασκευή 7-10/2: Οι υψηλές πιέσεις ανασυντάσσονται και επεκτείνονται βορειότερα στην δυτική και βόρεια Ευρώπη , ωθώντας πολικής προέλευσης αέριες μάζες στη γεωγραφική περιοχή μας. Παραμένει άγνωστος ο τρόπος που θα επηρεάσουν τη χώρα μας.

Παρακολουθήστε τη σελίδα μας για τις τακτικές προγνώσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *