Θα εναρμονιστεί ο καιρός με το κλίμα των εορτών; Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Εμμονή δείχνει να παρουσιάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο β. Ημισφαίριο τις τελευταίες βδομάδες με τα κύρια χαρακτηριστικά να είναι οι πολύ υψηλές πιέσεις στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και εν προκειμένω στο βόρειο Ατλαντικό , τις ανατολικές ΗΠΑ και την Γροιλανδία, οι οποίες εξωθούν τις αρκτικές αέριες μάζες προς την βορειοδυτική , βόρεια και εν μέρει την κεντρική πλευρά της Ευρώπης.

Χιονοπτώσεις – όχι ασυνήθιστες για την εποχή- σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Μ. Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία , την Ελβετία , την Ολλανδία κ.α. με την πολύ ψυχρή μάζα να κινείται προς τα βόρεια Βαλκάνια όπου επίσης εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές.

Η κεντρική και ανατολική Μεσόγειος συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, βρίσκονται στο θερμό τομέα των ατμοσφαιρικών διαταραχών , με εξαιρετικά ήπιες συνθήκες και μεγάλα διαστήματα νοτιάδων, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει έρθει μία ισορροπία στις βροχές σε σχέση με το αρκετά άνομβρο πρώτο μισό του Φθινοπώρου, αν και οι ατμ. διαταραχές ευνοούν κατά κόρον τη δυτική Ελλάδα έναντι της ανατολικής και νότιας. Είναι όμως χαρακτηριστική η απουσία χιονιού από τα ορεινά μας – με εξαίρεση τις υψηλές κορυφές- δυσκολεύοντας ή εμποδίζοντας τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς εξελίσσεται νέα θερμή μεταφορά η οποία όμως θα συνοδεύεται από αυξημένες νεφώσεις, διαστήματα με άστατο καιρό και τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στη δυτική και νότια χώρα. Η θερμή μεταφορά θα κορυφωθεί στο τέλος της βδομάδας , οπότε και ο άστατος καιρός θα υποχωρήσει, για να επανέλθει μέσα στο Σαβ/κο και κυρίως την Κυριακή , ξανά με έμφαση στα δυτικά μας.

Για την επόμενη εβδομάδα ( 19/12 και έπειτα) γίνεται μια απόπειρα να κατέλθουν ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βορειοανατολικά προς την Τουρκία και την χώρα μας, καθώς θα αναπτυχθεί αντικυκλωνικό πεδίο στην κεντρική Ευρώπη και τα Β. Βαλκάνια. Ωστόσο, οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες δείχνουν αρκετά ‘ρηχές’ και αδύναμες να δώσουν κάτι περισσότερο από μία φυσιολογική χειμερινή αίσθηση στην βόρεια , κεντρική και ανατολική Ελλάδα.

Η ταλάντωση των ατμ.κυμάτων μας υποδεικνυεί ότι την περίοδο των Χριστουγέννων θα υπάρξει μία νέα ψυχρή εισβολή σε τμήματα της Ευρώπης, αλλά μέχρι τη δεδομένη στιγμή δεν έχει διαμορφωθεί κάποια σαφής τάση για το ποιες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου θα επηρεάσει και πόσο ισχυρή θα είναι, καθώς τα προγνωστικά σήματα είναι εντελώς αμφιλεγόμενα.

Συνολικά, ο καιρός στη δυτική /κεντρική Ευρώπη δεν παρουσιάζει κάτι περισσότερο από μία φυσιολογική χειμερινή κατάσταση, ενώ στη Μεσόγειο, την Ιταλία , την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο είναι εξαιρετικά πιο θερμός από το φυσιολογικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *