Ανοίγουν οι πύλες του χιονιού.. τι σημαίνει για τη χώρα μας;

Χειμώνιασε αρκετά εδώ και λίγες μέρες σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης , ενώ τις αμέσως επόμενες έρχονται τα πρώτα σοβαρά κρύα στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της.

Η αιτία για αυτήν την εξέλιξη είναι η ανάπτυξη ενός πολύ ισχυρού πεδίου υψηλών πιέσεων μέσα στο Β. Ατλαντικό ,το οποίο θα εκταθεί έως την Γροιλανδία, προκαλώντας πλήρη εξασθένιση του πολικού αεροχειμμάρου στα μεγάλα πλάτη, έως και αντιστροφή της διεύθυνσης του στην περιοχή της Σιβηρικής Ευρασίας.

Το αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης είναι εμφανές και σε τμήματα της στρατόσφαιρας , όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη:

Γεωδυναμικά ύψη στα 30 hpa, πρόβλεψη 24 ωρών

Το polar vortex, το οποίο δεν έχει προλάβει καν να ‘οργανωθεί’ στην τυπική του κατάσταση , όπως συνήθως συμβαίνει πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο, δέχεται ένα μεγάλο ατμοσφαιρικό κύμα το οποίο θα επηρεάσει άμεσα και ουσιαστικά την συνοχή του, από κάτω προς τα πάνω. Η διάσπαση είναι εμφανέστερη στην τροπόσφαιρα , όπως φάινεται στην παρακάτω εικόνα .

Πρόβλεψη γεωδυναμικού ύψους στα 500 hpa, βόρειο Ημισφαίριο. ECMWF, 24 hr.

Ωστόσο, λόγω της ψύξης των αρκτικών περιοχών αυτήν την εποχή ελέω της σχεδόν πλήρους απουσίας ηλιακής ακτινοβολίας, το στρατοσφαιρικό μέρος του polar vortex έχει την τάση να επανέρχεται γρήγορα στην τυπική του κατάσταση. Η επιστροφή στην ‘φυσιολογική’ αυτή κατάσταση άλλοτε μεταφέρεται αυτούσια και στην τροπόσφαιρα και άλλοτε όχι.

Φαίνεται πως οι μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικές κινήσεις που επακολουθούν της αρχικής διατάραξης του polar vortex ευνοούν αρχικά την έλευση βαρυχειμωνιάς και πολλών χιονοπτώσεων στη δυτική ,βόρεια και κεντρική ευρώπη, ενώ η χώρα μας θα βρεθεί αρχικά στον θερμό τομέα , γρήγορα όμως θα αρχίσει να επηρεάζεται από ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα δυτικά.

Γύρω στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, η προσπάθεια επαναφοράς του πολικού στροβίλου στην τυπική κατάσταση ενδέχεται να ευνοήσει την μετατόπιση των ψυχρών εισβολών ανατολικότερα στη Γηραία Ήπειρο, φέρνοντας τες στη γεωγραφική γειτονιά μας. Δεν αποκλείεται λοιπόν να μπούμε στο γιορτινό κλίμα με τον τρόπο που αρμόζει στην εποχή. Έως τότε, θεωρούμε πως οι διαταραχές από τα δυτικά είναι ικανές να φορτώσουν με χιόνι τα χιονοδρομικά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *