Άστατος καιρός με δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα στα ηπειρωτικά το Σαβ/κο – Αναλυτική πρόγνωση.

Κύμα ζέστης για την εποχή απασχολεί τη χώρα μας από τις αρχές της εβδομάδας με προοδευτική ένταση της , ώστε σήμερα και αύριο θα είναι οι θερμότερες ημέρες , ειδικά για τα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά. Παράλληλα, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναπτύσσονται ασταθείς αέριες μάζες κυρίως στα βόρεια τμήματα , δίνοντας τοπικές μπόρες & καταιγίδες με έμφαση κοντά στους ορεινούς όγκους.

Σήμερα Παρασκευή, το μεσημέρι και το απόγευμα, η αστάθεια στα βόρεια τμήματα θα είναι εντονότερη και πιο εκτεταμένη από τις προηγούμενες μέρες, έτσι οι καταιγίδες που θα αναπτυχθούν θα είναι τοπικά ισχυρές σε περιοχές της Μακεδονίας , της Θράκης , της Θεσσαλίας και των ανατολικών τμημάτων της Ηπείρου. Ιδιαίτερα σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία τοπικά αναμένονται κύτταρα καταιγίδων , των οποίων οι ατμ.συνθήκες ευνοούν τη ‘συντήρηση’ για πολλές ώρες , έως και νωρίς το βράδυ.

Αύριο Σάββατο, οι άνεμοι θα στραφούν προοδευτικά σε νότιους , αυξάνοντας την αίσθηση της ζέστης σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα και ειδικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου οι συνθήκες θα είναι ούτως ή άλλως θερμότερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να αναπτυχθεί εκ νέου αστάθεια στα βόρεια & βορειοανατολικά τμήματα, η οποία θα επεκταθεί και σε πιο κεντρικές περιοχές της χώρας, με τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Παράλληλα, οργανωμένη ατμ. διαταραχή της μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας θα πλησιάζει τη χώρα από τα δυτικά, έτσι σε πολύ τοπικό επίπεδο αναμένονται τα πρώτα ψήγματα αστάθειας και στη δυτική χώρα, με μπόρες/καταιγίδες κυρίως κοντά στα ορεινά τμήματα. Ωστόσο, τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου μάλιστα οι καταιγίδες δείχνουν να επιμένουν και τις νυχτερινές ώρες.

Δείκτης CAPE , Σάββατο μεσημέρι. GFS

Την Κυριακή, η διέλευση της ατμοσφαιρικής διαταραχής από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας θα προκαλέσει τις εξής καιρικές μεταβολές:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με οργανωμένο χαρακτήρα, στο βόρειο & κεντρικό Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
  • Συνθήκες εκτεταμένης αστάθειας στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Θράκη και σε τμήματα της Στερεάς Ελλάδος και της Πελ/νησου με καταιγίδες , τοπικά έντονες , ιδιαίτερα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αλλά και νωρίτερα το ξημέρωμα, σε πιο τοπικό επίπεδο και με έμφαση στα βόρεια.
  • Προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, έως και 8-10 oC στα δυτικά και έως 5 oC στα υπόλοιπα τμήματα.
  • Μπουρίνια, δηλαδή περίοδοι με απότομη ενίσχυση των ανέμων κυρίως σε παράκτιες περιοχές της δυτικής, νότιας και ανατολικής Ελλάδος.

Καθ’όλη τη διάρκεια του Σαβ/κου , όπου αναπτυχθούν καταιγίδες, είναι πιθανό να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλάζι , ριπαίους ανέμους ή σιφώνες ξηράς . Δείξτε μεγάλη προσοχή και αποφύγετε υπαίθριες δραστηριότητες και θαλασσινό μπάνιο όταν πλησιάζει καταιγίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *