Τσουχτερό κρύο & τοπικές χιονοπτώσεις το Σαβ/κο- Πρόγνωση καιρού Ελλάδος & Αττικής

Βίλια Αττικής, 10/03/2022, Νίκος Διολέτης

Νέα σιβηρική εισβολή τις μέρες της εαρινής ισημερίας ξεκίνησε ήδη να απασχολεί τη χώρα μας , με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο ,την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας , ιδιαίτερα στην βόρεια /ανατολική και νότια χώρα και την έντονη αίσθηση του κρύου. Τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης εκδηλώνονται στα βόρεια και κεντρικά έως και σε πεδινά τμήματα ( κυρίως χιονόνερο στα παράκτια).

Όπως γράψαμε στην ανάλυση μας την Τετάρτη, η ψυχρή εισβολή είναι “ρηχή” και ελλείψει δυναμικού αιτίου, οι μηχανισμοί που μπορούν να παράξουν φαινόμενα είναι η ορογραφική ανύψωση και το “aegean effect” . To “aegean effect” θα ενεργοποιηθεί κυρίως την Κυριακή (βλπ. προηγούμενη ανάλυση). Όμως τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα μας “πλησιάσει” η ψυχρή λίμνη που προηγουμένως θα βρίσκεται στην Τουρκία , οργανώνοντας και εντείνοντας τα φαινόμενα ( βροχής ή χιονιού) στην ανατολική και νότια χώρα , με θερμότερες ωστόσο συνθήκες κοντά στην επιφάνεια , με αποτέλεσμα τα υψόμετρα χιονόπτωσης ελαφρώς να ανέλθουν.

Ας δούμε όμως αρχικά τι αναμένεται το Σαβ/κο και για τις επόμενες ημέρες θα μιλήσουμε σε νέο άρθρο , μιας και τα δεδομένα δεν είναι ακόμα ασφαλή για πρόβλεψη.

Αύριο Σάββατο : Στη δυτική -βορειοδυτική χώρα αίθριος καιρός με κρύο τις πρωινές και βραδινές ώρες. Στη βόρεια χώρα τοπικές νεφώσεις που στις προσκείμενες στο βόρειο Αιγαίο περιοχές θα είναι περισσότερες και θα σημειώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις. Ανάλογη συμπεριφορά θα έχει ο καιρός στην κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα , όπου οι νεφώσεις θα δίνουν ασθενείς χιονοπτώσεις σχεδόν αυστηρά στα βορειοανατολικά “προσήνεμα” των μεγάλων ορεινών όγκων . Στη βόρεια Χαλκιδική, τα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, την Εύβοια , την ανατολική Μαγνησία , την ανατολική Λάρισα, την βορειοανατολική Στερεά , και στη β . Κρήτη τα φαινόμενα στους ορεινούς όγκους θα είναι λίγο περισσότερα ( χιονοπτώσεις έως μέτριας έντασης). Στα πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας η μορφή του υετού θα είναι κυρίως χιόνι, ωστόσο μιλάμε για τοπικές αραίες χιονοπτώσεις άνευ σημασίας, ενώ στα παράκτια , όπου υπάρχει υετός, θα είναι κυρίως χιονόνερο.

Επισυνάπτεται αθροιστικός χάρτης χιονοπτώσεων για το 24ώρο του Σαββάτου από το μοντέλο του Weatherathens:

Αθροιστικός χάρτης χιονόπτωσης με βάση το GFS – Σάββατο 19-03-2022

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις , στο Αιγαίο πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις (7-8 bf) και στο Ιόνιο μέτριοι έως ισχυροί (5-6 bf). H θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Ελλάδα από 3 έως 11c , στη βόρεια από -3 έως 6c , στην κεντρική από -4 έως 7c , στην ανατολική από -4 έως 6c και στη νότια από 3 έως 9c.

Κυριακή: Ο καιρός θα ακολουθήσει ανάλογο μοτίβο με αυτόν του Σαββάτου , με εξαίρεση την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, τη Β.Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, όπου οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες και πιο οργανωμένες και θα εκδηλώνονται παροδικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης ή χιονόνερο. Στα προσήνεμα στο βορειοανατολικό άνεμο τμήματα, στους ορεινούς όγκους ή κοντά σε αυτούς, αναμένονται διαστήματα με ισχυρές εξάρσεις των χιονοπτώσεων. Διευκρινίζεται ότι τη νύχτα και το ξημέρωμα / πρωί της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας ( ~ 100μ υψόμετρο), ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλώνονται κυρίως από τα 250-300μ και άνω και χαμηλότερα χιονόνερο. Οι χιονοπτώσεις δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα, ωστόσο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αναμένονται τοπικά αξιόλογες χιονοστρώσεις, ειδικά στην Εύβοια.

Επισυνάπτεται αθροιστικός χάρτης χιονοπτώσεων για το 24ώρο της Κυριακής από το μοντέλο του Weatherathens:

Αθροιστικός χάρτης χιονόπτωσης με βάση το GFS – Κυριακή 20-03-2022

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις , στο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ( 7-8 bf) και στο Ιόνιο μέτριοι ( 4-5 bf). H θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Ελλάδα από 3 έως 12c , στη βόρεια από -5 έως 7c , στην κεντρική από -4 έως 8c , στην ανατολική από -3 έως 7c και στη νότια από 4 έως 10c.

Αττική

Κρυώνει ήδη σημαντικά ο καιρός στο νομό Αττικής, ενώ επικρατούν αυξημένες νεφώσεις. Αργότερα, αναμένονται τοπικά & ασθενή φαινόμενα , με τη μορφή βροχών στα πεδινά και χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά.

Αύριο Σάββατο: το μοτίβο του καιρού θα περιλαμβάνει τσουχτερό κρύο, πολύ ισχυρούς βοριάδες που θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την αίσθηση του κρύου, αλλά και παροδικές νεφώσεις , πιο αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά. Αραίες χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειώνονται κοντά στους ορεινούς όγκους. Τη νύχτα προς την Κυριακή οι ζώνες νεφώσεων στο Αιγαίο από τη σταδιακή ενεργοποίηση του lake effect αναμένεται να ξεκινήσουν να επηρεάζουν το νομό , αρχικά με ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 5-6 και στα ανατολικά ( νότιος Ευβοικός) στα 7 bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 1 έως 6 c , στα νότια/ νοτιοδυτικά από 3 έως 8c και στα βόρεια και ανατολικά από -1 έως 4 c.

Κυριακή: Οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σταδιακά περισσότερο, δίνοντας αρχικά το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί παροδικές χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές ( με εξαίρεση τα νότια- νοτιοδυτικά παράκτια όπου θα κυριαρχεί το χιονόνερο). Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα στα βορειοανατολικά και τα βόρεια (μέτρια ένταση) , ασθενούς έντασης στα υπόλοιπα. Βαδίζοντας προς το μεσημέρι, οι ζώνες νεφώσεων δείχνουν να οργανώνονται ακόμα πιο πολύ, με τις χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται πρόσκαιρα με ισχυρές εξάρσεις κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους, ωστόσο τα υψόμετρα χιονόπτωσης σταδιακά θα ανέλθουν πάνω από τα 250-300μ και χαμηλότερα αναμένεται χιονόνερο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις βραδινές ώρες , όπου στα πεδινά του νομού ενδέχεται να “το γυρίσει” ξανά σε χιόνι – επισημαίνεται ωστόσο ότι οι θερμοκρασιακές συνθήκες είναι οριακές και πιο πιθανό είναι να έχουμε εναλλαγές χιονιού /χιονόνερου στα 200-250μ και χιονόνερο χαμηλότερα.

Επισυνάπτεται αθροιστικός– τονίζουμε τη λέξη προς αποφυγή παρερμηνειών- χάρτης χιονόπτωσης ( και όχι χιονόστρωσης) για το 24ώρο της Κυριακής από το μοντέλο Weatherathens:

Αθροιστικός χάρτης χιονόπτωσης Αττικής με βάση το GFS – Κυριακή 20-03-2022

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 5-6 και στα ανατολικά /νοτιοανατολικά ( νότιος Ευβοικός) στα 7-8 bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 1 έως 7c , στα νότια/ νοτιοδυτικά από 2 έως 9c και στα βόρεια και ανατολικά από -2 έως 5c.

Δεν αναμένονται προβλήματα από τις χιονοπτώσεις της Κυριακής και στα πεδινά θα εκδηλώνονται κατά βάση με θετικές θερμοκρασίες ( τα χαμηλά σημεία δρόσου θα επιτρέπουν την επιβίωση νιφάδας στα χαμηλότερα τμήματα μέχρις ενός χρονικού σημείου). Ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουμε τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, διότι την Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη, ενδέχεται να προκύψει σοβαρός χιονιάς , ο οποίος όμως λόγω των ανεβασμένων θερμοκρασιών θα αφορά κυρίως τα ημιορεινά και ορεινά του νομού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *