Ενημέρωση σχετικά με την κακοκαιρία στην Αττική.

Σε πολύ χαλαρότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προγνώσεις κινείται ο χιονιάς στην Αττική , με τις χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται κατά διαστήματα και να είναι επικεντρωμένες στους βόρειους ορεινούς όγκους και στην ανατολική Αττική. Στα βόρεια προάστια χιονίζει κατά διαστήματα αξιόλογα τις τελευταίες 2-3 ώρες, αλλά τα φαινόμενα εξασθενούν σημαντικά νοτιότερα. Ασπρίσματα έχουν επιτευχθεί κυρίως σε εύκολες επιφάνειες , από τα 250μ και άνω και τοπικά κυρίως στην Πάρνηθα και χαμηλότερα, ενώ οι χιονοστρώσεις περιορίζονται από τα 300μ και άνω.

Αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι δεν καταφέρνουν να οργανωθούν οι ζώνες των υετοφόρων νεφών λόγω της μεγάλης διάτμησης των ανέμων καθ’ ύψος. Στα προγνωστικά μοντέλα αυτό το στοιχείο προυπήρχε, αλλά φαινόταν να έχουμε μεταφορά θετικού στροβιλισμού, γεγονός το οποίο εκτιμούμε πως τελικά δε συνέβη πάνω από την περιοχή των Αθηνών, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να οργανωθεί σε μεγάλο βάθος η σύγκλιση των επιφ. ανέμων που θα έφερνε περισσότερες ανοδικές κινήσεις και ισχυρότερα φανόμενα.

Τονίζεται πως δεν υπήρχε “στρέβλωση” της ροής των ανέμων από κάποιο δευτερεύον χαμηλό, ούτε η αντιωρολογιακή στροφή αυτών καθ ‘ ύψος ευθύνεται για την επικράτηση καθοδικών κινήσεων, απόψεις οι οποίες αμφότερες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και είναι λανθασμένες. Για την επικράτηση καθοδικών κινήσεων “ευθύνεται” το γεγονός ότι τα μέγιστα του θετικού στροβιλισμού δεν διήλθαν από την περιοχή των Αθηνών, δεν υπήρξε λοιπόν εκτεταμένη σύγκλιση και ο επιφανειακός βορειοανατολικός άνεμος προκαλεί καθοδικές κινήσεις στα υπήνεμα των ορεινών όγκων της Πάρνηθας, της Δίρφης και της Πεντέλης.

Για τη συνέχεια έως και τη νύχτα, όπως γινεται αντιληπτό , δεν αναμένονται ισχυρά φαινόμενα τέτοια ώστε να προκαλέσουν προβλήματα ή αξιόλογες χιονοστρώσεις. Θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις με τη μορφή εξάρσεων και υφέσεων, που στα ανατολικά και βόρεια θα είναι περισσότερες και λόγω χαμηλής θερμοκρασίας από δω και πέρα, αναμένεται να επιτρέψουν τοπικά την χιονόστρωση, κυρίως σε ευαίσθητες επιφάνειες.

Το “aegean effect” αναμένεται να συνεχίσει να μας απασχολεί έως και τα ξημερώματα της Κυριακής, με έμφαση όμως στην ανατολική/ νότια Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου, και με κάποιες χιονομπόρες κυρίως στην ανατολική Αττική , αλλά και μεγάλα διαστήματα ανοιχτού καιρού στον υπόλοιπο νομό.

Οι θερμοκρασίες θα πέσουν και πάλι τη νύχτα στους 0 c , όπως συνέβη και τη χθεσινή νύχτα. Αύριο μέσα στη μέρα θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού έχουν δεχτεί έως και πεδινά τμήματα της Εύβοιας ( στα ανατολικά/βορειοανατολικά και κεντρικά).

Για περισσότερες ενημερώσεις μπορείτε να ακολουθείτε και τη σελίδα μας στο Facebook , Citizen Weather Lab Gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *