Μαρτιάτικη βαρυχειμωνιά από την Τετάρτη- Νεότερα στοιχεία.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μας:

Eπιμένουν τα προγνωστικά στοιχεία για ισχυρό κύμα ψύχους για την εποχή στη χώρα μας , αρχής γενομένης από την Τετάρτη και με επίκεντρο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η συνημμένη εικόνα (βλέπε αρχή άρθρου) μας δείχνει την συνοπτική ατμοσφαιρική διάταξη κατά την έναρξη του μεσημβρινού “κύματος” την Τετάρτη, και η οποία έχει πρακτικά “κλειδώσει” και πολύ μικρές αλλαγές μπορεί να περιμένουμε πλέον.

Η διάταξη αυτή εξασφαλίζει μια συνεχή ροή πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα βάθη της Σιβηρίας προς τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Στα τελευταία προγνωστικά στοιχεία , υπάρχει μια ανατολική μετατόπιση του πυρήνα της πολικής μάζας, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ξεκάθαρο ποιες περιοχές της χώρας μας θα επηρεαστούν από περισσότερα φαινόμενα χιονιού. Έτσι , λοιπόν , ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη η κεντρική και βόρεια χώρα δίνουν σημαντική υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα, τα φαινόμενα αυτά θα είναι μάλλον σχετικά σύντομα και γρήγορα θα επικεντρωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο , από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα.

Εν συνεχεία, κατά το τριήμερο Πέμπτη έως Σάββατο, φαίνεται να προκύπτουν διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, με τις θερμοκρασίες να είναι ικανές για χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Αττικής, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοπονήσσου. Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, δεν έχει κριθεί η διάρκεια και η ένταση αυτών των χιονοπτώσεων, η οποία θα εξαρτηθεί από τον τρόπο περιστροφής του πολικού αυλώνα , ο πυρήνας του οποίου θα είναι στη Μαύρη Θάλασσα – βόρεια Τουρκία, αλλά και από το σχήμα του. Σοβαρές είναι οι πιθανότητες να χιονιστούν και πάλι, όπως το Γενάρη, διάφορα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου αλλά και των βορείων Κυκλάδων.

Αβεβαιότητα στα γεωδυναμικά 500 mb – Ensemble Ευρωπαικού μοντέλου, 96 ώρες

Ο παραπάνω χάρτης μας δείχνει την αβεβαιότητα στη θέση και το σχήμα του πολικού αυλώνα μόλις στις 4 μέρες από σήμερα. Από τη μία, η θέση του πυρήνα του τείνει να κλειδώσει, από την άλλη η αβεβαιότητα στα δυτικά κράσπεδα του αυλώνα είναι σημαντική για ένα τόσο εκτεταμένο ατμοσφαιρικό κύμα.

Τέλος υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί η ψυχρή μεταφορά αλλά και οι χιονοπτώσεις και την Κυριακή.

Σημαντικά σημεία:

  • Η ψυχρή εισβολή δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή για την εποχή. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι την ημέρα ο ήλιος είναι πλέον “αρκετά ψηλά ” και όπου ο καιρός είναι ανοικτός , η θερμοκρασία θα ανεβαίνει αρκετά περισσότερο σε σχέση με μια αντίστοιχη πολική επέλαση στην καρδιά του χειμώνα. Από την άλλη , δείχνει να είναι η ισχυρότερη Μαρτιάτικη εισβολή των τελευταίων 25 ετών , μαζί με εκεινη του 2011. Δεδομένος είναι και ο παγετός για τουλάχιστον 2-3 μέρες σε αρκετές περιοχές.
  • Δύσκολα θα υπάρξουν ιστορικές χιονοπτώσεις τύπου “Ελπίδας” . Ωστόσο, υπάρχει προοπτική τα κύματα των χιονοπτώσεων να είναι ισχυρά και να αφήνουν αξιόλογα εκατοστά χιονιού ακόμα και στις πεδινές πόλεις που θα επηρεάζουν, ειδικά αν συνδυάζονται χρονικά με νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Το αυτό ισχύει και για την πόλη των Αθηνών , στην οποία οι χιονοπτώσεις– ανεξαρτήτως διάρκειας/έντασης- δείχνουν σχεδόν βέβαιες.

Αύριο πιο αναλυτικά στοιχεία και πρόγνωση για την πρώτη φάση της ψυχρής εισβολής , η οποία ουσιαστικά ξεκινάει από την Τρίτη το απόγευμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *