Χιονιάς αύριο Κυριακή στη βόρεια Ελλάδα- Πρόγνωση Θεσσαλονίκης

Όπως γράψαμε και στη χθεσινή πρόγνωση, κακοκαιρία έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά , με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Προοδευτικά , τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα γενικευτούν , ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και το χιόνι θα κατέβει αρκετά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο Κυριακή, στην Ήπειρο , τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική/βόρεια Θεσσαλία και σχετικά γρήγορα και στην κεντρική Μακεδονία από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα επικρατεί ισχυρή κακοκαιρία με βροχές , καταιγίδες στα παράκτια και χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές – ενδεικτικό υψόμετρο 500/600μ στην Ήπειρο, 400μ στη δυτική Μακεδονία, 300/400μ στην κεντρική Μακεδονία , 400/500μ στην ανατολική και 500/600μ στη δυτική/βόρεια Θεσσαλία. Οι χιονοπτώσεις θα είναι παροδικά πυκνές σε όλες τις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, σε ημιορεινά της Πιερίας, Ημαθίας , Πέλλας και εν συνεχεία της Χαλκιδικής & της Θεσαλονίκης. Λόγω της έντασης των φαινομένων, πρόσκαιρα θα χιονίσει και χαμηλότερα από τα προαναφερθέντα υψόμετρα.

Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα στα δυτικότερα τμήματα θα αρχίσουν να εξασθενούν και θα επικεντρωθούν από το ύψος της Θεσσαλονίκης και ανατολικότερα. Προοδευτικά, ισχυρές βροχοπτώσεις που θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις , αναμένονται και στη Θράκη , περίπου στα 400/500μ και στα βορειοανατολικά στα 200-300μ υψόμετρο. Ισχυρές καταιγίδες περιμένουμε στο βόρειο Αιγαίο , με πιθανή την εμφάνιση υδροσιφώνων.

Επισυνάπτεται ημερήσιος χάρτης αθροιστικής χιονόπτωσης για αύριο Κυριακή από το μοντέλο υπερυψηλής ανάλυσης του Weatherathens:

Πρόγνωση καιρού ν.Θεσσαλονίκης

Αύριο Κυριακή στο νομό Θεσσαλονίκης οι αυξημένες νεφώσεις θα δίνουν ήδη από τα ξημερώματα βροχές και σχετικά γρήγορα στα γύρω ορεινά χιονοπτώσεις. Μέσα στην ημέρα και κυρίως προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι παροδικά πυκνές, θα “κατέβουν” έως και στα 300/400μ υψόμετρο , επηρεάζοντας και τα ψηλότερα τμήματα των προαστίων της πόλης. Μέσα στην πόλη, θα επικρατεί ισχυρή βροχή και πρόσκαιρα χιονόνερο. Δεν αποκλείεται να χιονίσει για λίγο και σε τμήματα του αστικού ιστού πάνω από τα 150-200μ , όμως θα πρόκειται κατά βάση για “υγρή” χιονόπτωση. Σημαντικά ύψη χιονιού αναμένονται στο Χορτιάτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες, και τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέβουν πάνω από τα 400-500μ.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί/ανατολικοί πολύ ισχυροί και στα ανατολικά/νότια θυελλώδεις , στρεφόμενοι στην πορεία σε βόρειους με τάση εξσθένισης. Η θερμοκρασία μέσα στην πόλη θα κυμανθεί από 3 έως 7 oC.

Επισυνάπτεται ενδεικτικό υγρασιόγραμμα μαζί με την ισόθερμη του 0oC και την ισοϋψή “επιβίωσης” χιονόπτωσης από το μοντέλο GFS, για την πόλη της Θεσσαλονίκης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *