Σοβαρή Μεταβολή του Καιρού με βροχές, καταιγίδες & χιόνια το Σαβ/κο

Πολύ σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας μας , με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές & καταιγίδες αλλά και τις πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές & προοδευτικά σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής χώρας. Αιτία της επιδείνωσης του καιρού είναι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από τον κόλπο της Γένοβας, το οποίο θα διασχίσει τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Κυριακής ( χάρτης 1).

Η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει από τα δυτικά – βορειοδυτικά αύριο το μεσημέρι και να επεκταθεί μέχρι αργά το βράδυ σε όλα τα βόρεια τμήματα. Τα φαινόμενα σταδιακά θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ένταση και στη δυτική χώρα , το Ιόνιο και τη νύχτα στο βόρειο Αιγαίο αναμένονται και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου , της δυτικής Μακεδονίας, και από τη νύχτα και στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της βόρειας/δυτικής Πελοπονήσσου.

Πολύ ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε πτώση στα δυτικά /βορειοδυτικά και σε μικρή άνοδο στα υπόλοιπα τμήματα και κυρίως στα νότια/ανατολικά.

Την Κυριακή, η κακοκαιρία θα επεκταθεί σχεδόν στο σύνολο της χώρας , οπότε και θα σχηματιστεί ένα ισχυρό μέτωπο βροχών και καταιγίδων , το οποίο θα διέλθει και από την περιοχή της Αττικής , κινούμενο στη συνέχεια προς το ανατολικό Αιγαίο. Ισχυρά και με διάρκεια φαινόμενα αναμένονται στο βόρειο Αιγαίο, την Χαλκιδική, την κεντρική Μακεδονία και εν συνεχεία την ανατολική Μακεδονία & τη Θράκη, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει αξιόλογη πτώση και αναμένονται χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της βόρειας Θεσσαλίας, αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στην κεντρική Μακεδονία, οι οποίες μάλιστα θα είναι παροδικά πυκνές. Θυελλώδεις άνεμοι νοτιοανατολικών/ανατολικών διευθύνσεων αναμένονται στο βόρειο , κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα σε ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η “σύγκλιση” που “βλέπουν” τα προγνωστικά μοντέλα για την περιοχή της Χαλκιδικής/ Θεσσαλονίκης , της οποίας το αποτέλεσμα απεικονίζεται στον χάρτη υετού από το GFS για το μεσημέρι της Κυριακής ( χάρτης 2).

Χάρτης 2: 3ωρος υετός μεσημέρι Κυριακής

Με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ατμ. διάταξης, ο κύριος λόγος για να χιονίσει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην κεντρική Μακεδονία και κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, πιθανότατα έως και στα χαμηλότερα προάστια, θα είναι αν γίνει πράξη η παραπάνω σύγκλιση. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για αυτήν την εξέλιξη αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *