Κατά τόπους ισχυρή κακοκαιρία στη χώρα μας από τη νύχτα. Πρόγνωση καιρού Δευτέρας & Τρίτης 25-26/09/23.

Ισχυρή κακοκαιρία σε ορισμένες περιοχές της χώρας αναμένεται από σήμερα τη νύχτα. Τα ‘προεόρτια’ ξεκίνησαν τα ξημερώματα στο Β. Ιόνιο και σε τμήματα της βορειοδυτικής Ελλάδος ( Ήπειρος) με ισχυρές καταιγίδες. Πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες αναμένονται εκεί και στη συνέχεια της ημέρας.

Το αίτιο της κακοκαιρίας, το οποίο είναι μία ψυχρή λίμνη που σταδιακά αποκόπτεται από την γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στο νότιο Ιόνιο, αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό από βορρά προς νότο στα ηπειρωτικά τμήματα μέσα στη νύχτα και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας. Το σημείο κλειδί για την ένταση των φαινομένων θα είναι τα μεγάλα ποσά διαθέσιμης ενέργειας σε συνδυασμό με την μεγάλη διάτμηση των ανέμων καθ’ ύψος, τα οποία αμφότερα θα συμβάλλουν στην οργάνωση και διατήρηση ισχυρών κυττάρων καταιγίδων για πολλές ώρες στις περιοχές που θα απασχολήσει η κακοκαιρία. Ας δούμε πιο αναλυτικά την εξέλιξη αύριο Δευτέρα αλλά και την Τρίτη:

Δευτέρα

Νεφώσεις που στα βορειοδυτικά και βόρεια θα είναι πυκνότερες, δίνοντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέσα στη νύχτα σε δυτική Μακεδονία, Ήπειρο( ανατολικά) και μέχρι το ξημέρωμα σε δυτική και βόρεια Θεσσαλία και βορειοδυτική Στερεά( ανατολικά). Εντός της ημέρας τα φαινόμενα θα ΄μετακινηθούν’ νοτιότερα και αναμένεται να οργανωθούν ισχυρά κύτταρα καταιγίδων στις περισσότερες από τις εξής περιοχές (δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με απόλυτη γεωγραφική ακρίβεια η θέση των κυττάρων) : Δυτική και Νότια Θεσσαλία, βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα (ανατολική Αιτωλοακαρνανία- Φωκίδα- Φθιώτιδα – δυτική /κεντρική Βοιωτία), Δυτική Αττική. Οι καταιγίδες θα έχουν την τάση να κινούνται σχετικά αργά, με φορά από τα νότια προς τα βόρεια και ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων, χαλαζοπτώσεις έως μεσαίου διαμετρήματος και απότομες ριπές ανέμων. Χαρακτηριστικό τέτοιων καταιγίδων είναι και η ταχεία πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων( flash floods) σε συγκεκριμένες ζώνες. Πρόσκαιρα αναμένεται να επηρεαστεί η δυτική και βορειοδυτική Εύβοια από τις εν λόγω καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με επικρατέστερους τους βορειοανατολικούς, ενώ στα πιο νότια θα είναι νότιοι-νοτιοανατολικοί, γενικά ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση της τάξης των 4-6 οC και στις περιοχές εκδήλωσης φαινομένων έως και 8-10 oC.

Τρίτη

Το 24ώρο της Τρίτης αναμένεται να ξεκινήσει με εμμονή των βροχοπτώσεων σε μια γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει τη Φθιώτιδα, τη βόρεια Βοιωτία, την νότια και ανατολική Θεσσαλία, την βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες με τις βροχές να συνοδεύονται από καταιγίδες , παροδικά ισχυρές. Παράλληλα, ο καιρός θα είναι άστατος στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το μεσημέρι και μετά θα έχουν την τάση να οργανώνονται στα νότια Επτάνησα, στη δυτική , ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο αλλά και στο δυτικό Σαρωνικό. Στα παράκτια και κοντά σε αυτά , όπου εκδηλώνονται καταιγίδες , αυτές θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων και πιθανόν χαλάζι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με επικρατέστερους τους βόρειους-βορειοανατολικούς, γενικά ασθενείς έως μέτριους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Αττική

Αύριο Δευτέρα ο καιρός στην Αττική θα ξεκινήσει με νεφώσεις , οι οποίες ενδέχεται να δώσουν ασθενείς τοπικές βροχές. Στη συνέχεια φαίνεται να υπάρχει ένα διάστημα ηλιοφάνειας, όμως τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα ‘αγριέψει΄ απότομα στον δυτικό Σαρωνικό και την δυτική Αττική όπου αναμένεται ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων, δυνητικά επικίνδυνων. Οι πυρήνες αυτοί δεν φαίνεται να εισέρχονται στο κυρίως Λεκανοπέδιο, ωστόσο τα δυτικά προάστια και ο Πειραιάς έχουν αυξημένη πιθανότητα να επηρεαστούν αξιόλογα, ενώ η ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ελευσίνας – Μάνδρας και Κιθαιρώνα μάλλον θα δεχτεί το περισσότερο νερό. Τις βραδινές ώρες αναμένεται παύση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις , ασθενείς, για να ενισχυθούν απότομα την ώρα εκδήλωσης των καταιγίδων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πρωτεύουσα από 20 έως 31oC.

Τρίτη

Με παροδικές νεφώσεις και σχετική αίσθηση δροσιάς θα ξεκινήσει η Τρίτη στην Αττική, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται άστατος καιρός με πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων. Πάντως , η επικράτηση βοριά φαίνεται να ‘εμποδίζει’ την ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων εντός της ξηράς, και αυτές φαίνεται να ‘παραμένουν’ στον Σαρωνικό, επηρεάζοντας ίσως πρόσκαιρα και πάλι την δυτική Αττική. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση της τάξης των 3-5 oC σε σχέση με την Δευτέρα.

Η κακοκαιρία προβλέπεται να συνεχιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, ωστόσο η προγνωστική αβεβαιότητα δε μας επιτρέπει να μπούμε ακόμα σε λεπτομέρειες. Το κακό σενάριο φαίνεται να είναι αυτό που θα επικρατήσει για την Θεσσαλία, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν με μικρά διαλείμματα , επικεντρωνόμενες πλέον περισσότερο στα ανατολικά τμήματα. Γενικά, ως προς τον όγκο νερού που αναμένεται , δεν αποκλείεται να δούμε αθροιστικές τιμές της τάξης των 200-300 mm σε τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ στην ίδια μοίρα τοποθετούνται και περιοχές της Φθιώτιδας / βόρειας Εύβοιας. Την Τετάρτη θέτει υποψηφιότητα για σοβαρή κακοκαιρία και το Λεκανοπέδιο των Αθηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *