Συνεχίζεται η έντονη κακοκαιρία αύριο Τετάρτη 06-09-2023 στη χώρα μας. Τι αναμένεται στο νομό Αττικής.

Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος ενός καταστροφικού 24ώρου για την Μαγνησία και τις Β. Σποράδες και τα φαινόμενα στις πληγείσες περιοχές παρουσιάζουν μεν κάποια ύφεση αλλά δεν έχουν σταματήσει. Τα πιο έντονα φαινόμενα αυτή τη στιγμή σημειώνονται στην βόρεια-βορειοανατολική Εύβοια και στο εσωτερικό της Μαγνησίας, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου.

Την ίδια ώρα οργανώνονται ισχυρές καταιγίδες στα ανοιχτά του Μυρτώου Πελάγους με κίνηση προς την Αργολίδα, την Κορινθία και τη νότια Αττική- Αργοσαρωνικό.

Η αυριανή ημέρα θα ξημερώσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες περίπου στις ίδιες περιοχές με τη σημερινή, με το επίκεντρο των φαινομένων να είναι πλέον στη νοτιοδυτική Μαγνησία, το νομό Καρδίτσας και τη Φθιώτιδα, ενώ τα μεγάλα προβλήματα στο Πήλιο και τον Βόλο θα συνεχιστούν. Ισχυρές καταιγίδες με δυνητικά επικίνδυνα χαρακτηριστικά, αλλά και διαστήματα ύφεσης , αναμένονται στη νότια, την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, την Αττικοβοιωτία , τις δυτικές Κυκλάδες , την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη.

H κακοκαιρία θα συνεχιστεί και μέσα στην Πέμπτη , με ισχυρά φαινόμενα και πάλι στις ίδιες περιοχές, και ειδικά στην Μαγνησία, τη Λάρισα , τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια, κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη προγνωστικά κακοκαιρία λόγω τόσο της θέσης της διαταραχής και του ανεμολογικού πεδίου όσο και του μήνα που διανύουμε ο οποίος στατιστικά είναι σχετικά άνομβρος για την Αθήνα. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την μεγάλη πιθανότητα ισχυρών καταιγίδων τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες , κυρίως στα δυτικά και νότια- νοτιοανατολικά, με ύφεση των φαινομένων μετά το απόγευμα.

ΥΓ. Η Ζαγορά Πηλίου κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ ημερήσιου υετού όλων των εποχών που κατείχε η Κεφαλονιά το 2020 και βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση με καταγεγραμμένα 754 mm έως τις 18:20. Είναι εξαιρετικά πιθανό ο υετός ημέρας να ξεπερνά πλέον αυτό το ποσό, ενώ εξίσου εντυπωσιακές είναι οι καταγραφές σε Βόλο ( 393 mm) και Πορταριά Πηλίου (612 mm) , όπου όμως και εκεί οι σταθμοί σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα από το απόγευμα. Κατ’ εκτίμηση, ανάλογα ποσά βροχής έχουν σημειωθεί στη Σκιάθο και στη νοτιοανατολική Μαγνησία. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, οι πλημμύρες εκτεταμένες , ενώ δυστυχώς υπάρχει 1 νεκρός και 5 αγνοούμενοι.

Υ.Γ. 2 Πολλοί φίλοι αναρωτιούνται για τις αστοχίες των προγνώσεων σε άλλες περιοχές. Ένας βασικός λόγος που δεν έπεσαν μέσα στη μέρα οι βροχές που προβλέπονταν για άλλες περιοχές πλην της ανατολικής Θεσσαλίας, όπως για παράδειγμα στην κεντρική και βόρεια Εύβοια είναι διότι το σύμπλεγμα καταιγίδων στην πρώτη μετέβαλε σημαντικά το ανεμολογικό πεδίο στην δεύτερη λόγω της ζώνης απορροής που δημιούργησε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *