Σε κλοιό χιονιά η ανατολική Στερεά- Πρόγνωση χιονιά Αττικής για αύριο Πέμπτη 10/03/2022

Με ιδιαίτερη δυναμική έχει ξεκινήσει ο χιονιάς στην κεντρική Ελλάδα , όπου χιονίζει έως και σε πεδινά τμήματα, ενώ δεν λείπουν οι εκπλήξεις στην ανατολική Στερεά, όπου το χιόνι στη Βοιωτία έχει ήδη κατέβει έως την Αθηνών- Λαμίας στο ύψος του Σχηματαρίου και το “έχει στρώσει” στη Θήβα & τη Λειβαδιά.

Θήβα 09-03-2022. Πηγή: kopaida.gr

H κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες , ενώ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προς το βράδυ, ωστόσο η ύφεση θα είναι πρόσκαιρη, καθώς – όπως ειπώθηκε και στη γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος- ο καιρός στα ανατολικά προσήνεμα θα επιδεινωθεί μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα με χιονοπτώσεις, τοπικά ισχυρές σε πολλές περιοχές (εναλλαγές χιονόνερου/χιονιού στα παράκτια) , συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Στερεάς & της Εύβοιας.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική:

O χιονιάς έχει κάνει την εμφάνιση του αρκετά χαμηλότερα από το αναμενόμενο στα βορειοδυτικά και βόρεια του νομού, όπου στα λευκά έχουν ντυθεί οι Ερυθρές και τα Βίλια, χιονίζει στη Μαλακάσα, στον Αυλώνα & την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ στο δυτικό/βορειοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου η θερμοκρασία σημειώνει συνεχή πτώση και τα χιόνια κατεβαίνουν κάτω από τα 400μ/500μ στην Πάρνηθα.

Βίλια 09-03-2022. Πηγή: Nikos Dioletis

Παράλληλα, ο καιρός είναι αρκετά κλειστός στις περισσότερες περιοχές του νομού και ειδικά στα πιο βόρεια τμήματα και στα πεδινά σημειώνεται ασθενής βροχή ή χιονόνερο.

Τις επόμενες ώρες είναι πολύ πιθανό ορισμένα προάστια του Λεκανοπεδίου , στα δυτικά και βόρεια, κυρίως πάνω από τα 200-300μ, να δεχτούν τις πρώτες “αναγνωριστικές” χιονοπτώσεις της τρέχουσας σιβηρικής εισβολής. Εν συνεχεία, τα φαινόμενα θα βρεθούν σε ύφεση και θα υπάρχουν και ανοίγματα του καιρού.

Σοβαρή υποτροπή του καιρού αναμένεται τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα βόρεια προς τα νότια , με χιονοπτώσεις αρχικά στη βόρεια- βορειοδυτική & βορειοανατολική Αττική που βαθμιαία θα ενταθούν , ενώ μέχρι νωρίς το πρωί θα χιονίζει στα περισσότερα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια από τα 150-200μ και άνω. Στα ανατολικά , κεντρικά και νότια, αρχικά ο καιρός θα είναι πιο σπαστός, όμως προοδευτικά θα επιδεινωθεί και εκεί , αρχικά με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο.

Icon – ενδεικτική κατανομή υετού σε μορφή χιονοπτώσεων , ξημέρωμα Πέμπτης.

Βαδίζοντας προς τις προμεσημβρινές ώρες αναμένεται γενίκευση των φαινομένων , με ισχυρές χιονοπτώσεις στα περισσότερα προάστια βορείως της Αθήνας, ενώ θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις και στο κέντρο της πόλης. Κάτω από τα 100μ υψόμετρο περιμένουμε κυρίως χιονόνερο, χωρίς να αποκλείονται εναλλαγές με χιόνι στις εξάρσεις. Από το κέντρο και νοτιότερα /νοτιοδυτικότερα τα φαινόμενα θα έχουν τον χαρακτήρα εξάρσεων και υφέσεων, με πιθανά πρόσκαιρα ανοίγματα.

Icon – ενδεικτική κατανομή υετού σε μορφή χιονοπτώσεων , πρωί Πέμπτης.

Πυκνές χιονοπτώσεις , των οποίων το αποτέλεσμα της χιονόστρωσης είναι δύσκολο να αξιολογηθεί λόγω της εποχής /ώρας , αναμένονται τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες της Πέμπτης σχεδόν στο σύνολο του Λεκανοπεδίου & του νομού , με έμφαση στο ανατολικό και βόρειο κομμάτι. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ενδέχεται να εκδηλωθεί χιονοκαταιγίδα στη βόρεια ή τη βορειοανατολική Αττική. Μόνο στα νότια/νοτιοδυτικά παράκτια ίσως να μη “το γυρίσει” σε καθαρό χιόνι σε αυτή τη φάση.

Icon – ενδεικτική κατανομή υετού σε μορφή χιονοπτώσεων , μεσημέρι Πέμπτης.

Εν συνεχεία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και προοδευτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα 4-6 bf και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέσα στην πόλη των Αθηνών από 1 έως 5 oC. Στα νότια από 2 έως 6-7oC , στα βόρεια και δυτικά από -1 έως 2-3 oC, στα ανατολικά από 0 έως 4oC.

Ο χιονιάς θα συνεχιστεί κατά διαστήματα και την Παρασκευή, όπου πλέον οι θερμοκρασίες θα ευνοούν τη χιονόστρωση ακόμα και στο κέντρο της πόλης, ωστόσο δεν αναμένεται τα φαινόμενα να έχουν ανάλογη ένταση. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Σαβ/κο όπου αναμένονται νέες χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει κριθεί ακόμα η ένταση και η διάρκεια τους. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση σε επόμενο άρθρο.

Τονίζονται τα παρακάτω δεδομένα:

  1. Στις περισσότερες αστικές περιοχές πλην των βορειότερων προαστίων θα χιονίζει με θετικές θερμοκρασίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα του χιονιού. Λόγω πιθανής έντασης της χιονόπτωσης ενδέχεται να το στρώσει σε ευαίσθητες επιφάνειες ακόμα και μέσα στην πόλη, από τα 150μ και άνω.
  2. Από τα 300μ υψόμετρο και άνω αναμένεται χιονόστρωση και σε δρόμους. Στα προσκείμενα στην Πάρνηθα και την Πεντέλη προάστια φαίνεται να είναι και αξιόλογη.
  3. Μεγάλη σημασία λόγω της εποχής έχει το timing των φαινομένων. Όσο πιο κοντά στο μεσημέρι, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα στις αστικές περιοχές που θα το στρώσει.

Παρατίθεται ενδεικτικός χάρτης αθροιστικής χιονόπτωσης για το 24ώρο της Πέμπτης , σύμφωνα με μια διαφορετικά παραμετροποιημένη, ειδικά για αυτήν την κακοκαιρία, έκδοση του μοντέλου χιονόπτωσης του Weatherathens:

Αθροιστική χιονόπτωση με βάση το μοντέλο GFS -αναθεωρημένη έκδοση μοντέλου Weatherathens

Aπό τον παραπάνω χάρτη μπορείτε να πάρετε και μία γενική αίσθηση του αυριανού χιονιά για την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Όπως είναι φανερό, μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται σε σημαντικό τμήμα του νησιού της Εύβοιας, κυρίως στα κεντρικά, βορειοδυτικά και ανατολικά τμήματα, στα ορεινά /ημιορεινά , τοπικά και σε πεδινά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *